Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skarvungar i bo. När inventeringsteamet nyligen besökte fågelskyddsområdet Mitholmarna i Hakefjorden upptäcktes en stor mängd fågelungar.

Utreder obalans i marina ekosystemet

Just nu pågår en inventering av skarv och säl i Bohuslän. Anledningen är att de två arterna har ökat explosions­artat medan beståndet av stora rovfiskar vägrar återhämta sig.

Längs Västerhavets kustområde har stora rovfiskar som torsk och kolja minskat kraftigt under de senaste decennierna. Utvecklingen har skapat en så kallad trofisk kaskad, där förändringar på en nivå i en näringskedja sprider sig och påverkar på flera andra nivåer.

– Trots att rovfiskar är fredade och flera olika åtgärder har genomförts finns det en obalans i det marina ekosystemet, säger Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar, som initierat säl- och skarvinventeringen i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Den pågående artinventeringen genomförs från norra Kungälv upp till Uddevalla.

I förra veckan besökte teamet från 8-fjordar och SLU fågelskyddsområdet Mitholmarna i Hakefjorden.

– Där fanns hiskligt mycket häckande skarv just nu, berättar Niclas Åberg.

8-fjordar, som är ett samarbete mellan fem kommuner i Bohuslän, har nu sökt EU-medel för projektet. Tanken är att knyta forskare till den pågående artbesiktningen.

– Vi hoppas få klarhet om det finns samband mellan att rovfiskarna inte återhämtar sig och ökningen hos säl och skarv. Den senaste forskningen pekar på att det finns ett jätteproblem längs Bohuskusten, säger Niclas Åberg.