Demokratiska partiets ledare Nicola Zingaretti vid en presskonferens i samband med de italienska valen på måndagen.
Demokratiska partiets ledare Nicola Zingaretti vid en presskonferens i samband med de italienska valen på måndagen. Bild: Andrew Medichini/AP/TT

Vänstern vinner viktigt regionalval i Toscana

Extremhögern hoppades på seger i den strategiskt viktiga regionen Toscana i Italien, som länge styrts av vänstern. Men Demokratiska partiet (PD) verkar ha avvärjt oppositionshotet.

ANNONS

– Det är en mycket viktig seger, säger Eugenio Giani, sedan motståndarkandidaten från högerpartiet Lega skickat ett sms och gratulerat.

Mot Giani stod EU-parlamentsledamoten Susanna Ceccardi, som legat hack i häl i opinionsmätningarna inför regionvalen. 33-åriga Ceccardi har tidigare varit borgmästare i Casina utanför Pisa, och går till val med Legaledaren Matteo Salvinis paroll "Italienarna först".

Men det räckte inte, och därmed fick inte partiledare Matteo Salvini den framgång på klassisk vänstermark som han hoppats på.

Flera regioner

Sammanlagt gick sju regioner till val på söndagen och måndagen. Förutom i Toscana hölls val i Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Aostadalen och Venetien.

Den bräckliga vänsterkoalitionen som styr Italien lär följa utgången med stort intresse, då socialdemokratiska PD de senaste åren har förlorat makten till högern i toscanska städer som Pisa och Siena.

ANNONS

Omröstning om parlamentet

I vänsterfästet Emilia Romagna lyckades PD bara med relativt liten marginal besegra Lega i regionvalet i januari.

Lega behåller makten i Venetien och Ligurien, enligt de första beräkningarna, medan PD verkar ha segrat i Kampanien och Apulien, förutom Toscana.

I en separat folkomröstning verkar omkring 70 procent ha röstat för förslaget att reformera hur många som sitter i parlamentets två kamrar. Förslaget är att minska antalet från 945 till 600.

Legaledaren Matteo Salvini. Arkivbild.
Legaledaren Matteo Salvini. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT
ANNONS