Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Världspremiär för Lisebergs nya vrålåk - Loke

Väntan är över. Häng med på provåkning i Lisebergs senaste attraktion – jättegungan Loke.

Lisebergs nya attraktion är ett 100 sekunder långt fartfyllt äventyr. Som snabbast åker man ända upp i 100 kilometer i timmen och hamnar parallellt nästan helt upp och ner. Under torsdagen fick media och några få lyckligt lottade ur allmänheten testa på den nya monsterattraktionen. Vi följer med när GP:s reporter Cecilia Vaccari åker med på världspremiären, tillsammans med några lyckligt lottade ur allmänheten.

 

 

– Den var rolig! Jag trodde att den skulle vara läskigare än vad den var, säger Lina Olofsson efter världspremiären. 

På vilket sätt?

– Jag trodde att den skulle åka hela varvet runt, men det gjorde den aldrig. Sen tyckte jag att det var värre andra gången för då snurrade den mer. Min son blev så ur att han fick springa till toaletter efteråt.

 
Gudomlig gunga

Loke är en jättelik slänggunga där åkarna roterar samtidigt som hela gungan svänger fram och tillbaka. Som högst åker man 42 meter rakt upp i luften och får en upp-och-ned-vänd vy av hela Göteborg. Maxvinkel stannar på 120 grader. Daniel Nilsson och Karolina Herda åkte tillsammans, men hade vitt skilda startfält.

– Jag är höjdrädd så jag var lite rädd att åka, men så här i efterhand känner jag att det var värt att åka den ändå, menar Karolina.

Hjälpte Loke dig att komma över din höjdskräck?

– Lite, men jag vågar fortfarande inte åka AeroSpin.

Daniel Nilsson har, å sin sida, inga klagomål.

– Det var underbart, kittlade görgott i kistan.

Den gudomliga gungan står framför dagens stora berg-och-dalbana Balder. Liseberg är i full färd med att bygga om den delen av parken enligt temat myter och legender. Tanken är att besökarna ska uppfatta det som en kamp mellan de fornnordiska gudarna Loke och Balder. 

Helt klart kommer det mytologiska sagolandet inte vara förrän 2018, då komplett med monsterbanan Valkyria. Tillsammans kommer de två attraktionerna, Loke och Valkyria, samt temaområdet där de ska stå bli parkens dyraste satsningar hittills. Totalt går de på cirka 250 miljoner kronor.

Lika roligt som läskigt

På lördag får resten av allmänheten chansen att testa Loke. GP:s betyg landar på en trea.

Besvikelsen över att inte få åka hela varvet runt vägs in tillsammans med faktumet att den där pirriga känslan i magen slår över till illamående vid för många åk i rad. Rekommendationen blir därför att pausa emellan åken, något som förvisso nog inte kommer bli så svårt eftersom nyhetens behag är synonymt med köbildning.

Däremot var det lika roligt som läskigt att helt tappa kontrollen och besinningen 42 meter upp i luften. Ungefär halvvägs in i världspremiäråket vågade undertecknad släppa taget om säkerhetsställningen. Allra bäst var att helt släppa taget och slänga armarna i luften. Samtidigt visade sig Göteborg ur sin felvända, men ändå bästa sida: i strålande sol. 

LÄS MER: Här är Lisebergs stora åksatsningar