Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Värmen inte bara en njutning

Det varma vädret håller i sig och det är nog många som njuter av solen efter den långa vintern. Men värmen kan påverka kroppen och man kan få solsting. De värst drabbade är de äldre

Det högtryck som legat över norra Europa under maj är här för att stanna ett tag till och till helgen förväntas bra båtväder med höga temperaturer och lugna vindar. På fredag kan man förvänta sig soligt väder med några stackmoln på eftermiddagen. Liknande väder väntas på lördagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

− Det blir fina soliga dagar med temperaturer runt 26 grader, säger Erik Rindeskär som är meteorolog på Foreca.

På söndagen väntas temperaturer ända upp mot 30 grader med en svag till måttlig vind från öst.

− Varmast blir det på söndag då det också kommer in en svalkande skön vind, säger Erik Rindeskär.

Värmen fortsätter att hålla i sig även under nästa vecka. På torsdag och fredag nästa vecka kan det till och med bli temperatur över 30 grader.

Kan drabbas av solsting

Men det soliga vädret och höga temperaturerna kan också leda till sjukdomsfall. Jonny Melander är verksamhetschef på Närhälsan i Kungshamn. Han säger att solsting ofta beror på att man varit ute i solen under en lång period och att man får vätskebrist. Men trots det fina vädret har trycket på vårdcentralerna än så länge inte ökat.

− Vi har inte märkt någon stor förändring på vårdcentralen under de senaste veckorna, det är mest de äldre som kommer in med lite besvär, säger Jonny Melander,

− De dricker troligtvis för lite vatten redan innan och sen när de blir varmt så blir det ännu mer påtagligt för dem, säger Jonny Melander.

Vatten, vatten, vatten

Symptom som uppstår vid värmeslag är att kroppstemperaturen stiger ända upp till 40 grader och man kan också få huvudvärk, yrsel och bli illamående. Jonny Melander har några tips för hur du ska undvika värmeslag i det soliga vädret.

− Vatten, vatten, vatten. Du måste få i dig vätska och håll dig gärna i skuggan eller på svala platser, säger Jonny Melander.