Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: JESSICA GOW / TT

Västsvensk advokat skickade handlingar till fel person – prickas

En västsvensk advokat skulle skicka ett protokoll till en klient, men skickade i stället handlingar gällande en annan person. Nu prickas advokaten av samfundets disciplinnämnd.

Det var i samband med ett överklagande av ett migrationsärende som en västsvensk advokat skulle skicka ett protokoll till en klient, bosatt i Bohuslän. I stället för att skicka protokollet skickades handlingar som rörde minst ett annat fall till klienten.

"Advokaten skickade då handlingar rörande två främmande killar efter varandra. Advokaten skrev att de skulle slänga de förra olästa och efter det kom hans protokoll", skriver klienten i ett yttrande till advokatsamfundets disciplinnämnd.

Advokaten medger att fel handlingar skickades, men menar att det bara var en gång.

"Det var högst olyckligt, men hon upptäckte misstaget direkt och kontaktade kontaktmannen ögonblickligen och bad henne slänga e-postmeddelandet", säger advokaten till disciplinnämnden.

Nu får advokaten en erinran av samfundet.

"Av utredningen framgår att NN i ett mejl bifogat handlingar rörande fel person. Härigenom har hon åsidosatt sina plikter som advokat", står det i beslutet.

Alla advokater är skyldiga att följa, så kallad, god advokatsed. Det är disciplinnämnden som prövar anmälningar mot advokater. Om denne anses har brutit mot god advokatsed kan nämnden beslut att tilldela en disciplinär påföljd. En erinran är den lägsta påföljden, de andra är varning, som kan kombineras med en straffavgift, och uteslutning.