Västsvenskt projekt följer inte lagen

Otydligheter och brister har upptäckts i den senaste årsredovisningen hos Samordningsförbundet Väst. Nu får de smäll på fingrarna av revisionen i deras granskning.

ANNONS
|

Samordningsförbundet Väst är en samordnad finansiering av rehabilitering mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Västra Götalandsregionen och åtta kommuner i Bohuslän och södra Dalsland. Syftet är att deltagarna ska förbättra sin arbetsförmåga och försörjning och på sikt också sin livssituation. Antalet deltagare i projektet var under 2015 195 stycken.

Revisionen har granskat årsredovisningen för Samordningsförbundet Väst för 2015. Under granskningen har en del otydligheter och brister upptäckts. Bland annat så saknas uppföljning för övergripande mål. Dessa mål har heller inte konkretiserats vilket innebär en risk för otydlighet i hur målen ska kunna realiseras och följas upp. Några av bristerna som upptäckts har kvarstått sedan 2014 och inte åtgärdats nämnvärt.

ANNONS

– Vi ska bli bättre på att dokumentera vad det är vi gör och våra resultat. Vi själva har en väldigt god bild av dem, det gäller få fram en målbeskrivning som verkligen matchar den verksamhet vi bedriver. Viktigast för oss har varit att ha en god dialog på verksamhetsnivå, vilket vi tycker att vi har samt goda resultat inom våra verksamheter rörande arbetsmarknaden. Både för den enskilde individen och ur ett större perspektiv, säger Henrik Sundström, ordförande i Samordningsförbundet Västs styrelse.

I december i fjol upprättade styrelsen för samordningsförbunden Uddevalla, Orust och Färgelanda respektive norra Bohuslän en verksamhetsplan och budget för 2016 till och med 2018. För de åren överstiger kostnaderna intäkterna med cirka 2,5 miljoner kronor per år, vilket strider mot kommunallagen. Därför kräver revisorerna att samordningsförbundet ser över budgeten. Undantag kan bara göras om det finns synnerliga skäl till det och att budgeten är i balans.

– Vi har under en lång rad av år haft överskott i verksamheten och vi får inte ha för stora samlade överskott. De kommer ur verksamhet som inte blivit av och ska vi kunna komma vidare och göra rehabilitering för de pengarna så måste vi budgetera för det. Men det dyker nästan alltid upp saker som gör att projekt försenas och då uteblir tänkta kostnader och därför underbudgeterar vi ganska kraftigt, säger Henrik Sundström.

ANNONS
ANNONS