Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldsbrottsling har rymt från rättspsyk i Göteborg – bedöms som farlig av polis

En man som 2017 försökte mörda sin syster har rymt från den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg. Enligt uppgift till GP betraktas personen som farlig av polis och en efterlysning av mannen har skickats ut över Sverige.
– Jag är livrädd. Jag vågar knappt gå utanför dörren, säger mannens syster.

Under måndagseftermiddagen fick kvinnan i 40-årsåldern ett samtal som hon fruktat de senaste åren. Hennes bror, som 2018 dömdes för att ha försökt döda henne, har olovligen lämnat den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Gunnilse som ansvarar för den vård han har dömts till.

– Det var en psykolog som ringde och sa att det är så att din bror har avvikit. Va? svarade jag. Hur har han kunnat det? Ni har väl låsta avdelningar? Jag blev rasande.

Rymningen bekräftas av uppgifter till GP och under måndagen skickades en efterlysning ut gällande mannen. Efterlysningen har gått ut över hela Sverige och i den beskrivs mannen som farlig.

Under samma samtal som systern fick från kliniken under måndagen blev hon även varse att brodern, som är i 40-årsåldern, har varit beviljad frigång sedan mitten av sommaren. Det innebär att han har fått vistas utanför vårdavdelningen men inom sjukhusets område.

Men var han nu befinner sig är det ingen som vet. Systern berättar att hon är vettskrämd.

– Jag är livrädd. Jag vågar knappt gå utanför dörren. Det är min egen bror, men problemet är att han röster, och då är han inte som min bror. Rösterna säger åt honom att döda mig. Han är psykiskt sjuk och farlig. Vem vet vad som händer i detta läge?

Vapnet klickade tre gånger

Det var i slutet av oktober 2017 som kvinnan mötte sin bror vid hans hem på Hisingen när han plötsligt tog upp ett vapen och riktade mot henne.

– Han siktade med pistolen mot mitt ansikte och sa "syrran, nu är du körd, nu är du körd" och så tryckte han av. Vapnet klickade bara och han gjorde två mantelrörelser. Han avfyrade mot mitt huvud tre gånger totalt och det klickade alla gångerna, berättade systern i de inledande polisförhören.

Hon berättade också om hur hon försökte lugna sin bror.

– Jag satte upp handen och skrek "vad gör du, vad gör du?" Ögonen var inte hans. Han såg helt psykotisk ut. Som en robot!

När han nu inte längre befinner sig inom rättspsykiatrins vård är systern orolig över att han ska komma att söka upp henne. Under måndagen dröjde hon sig därför kvar extra länge på jobbet i rädsla över att åka hem.

– Jag kommer titta mig många gånger över axeln. Jag är rädd för att det värsta ska hända mig. Han har ändå skjutit mot mig tre gånger. Men pistolen klickade. Jag tror inte att man har den turen två gånger.