Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Vackert norrsken i Västsverige

Det är ett väderfenomen som fascinerar – men sent i söndags kunde man se ett starkt norrsken i Västsverige. Fotograf Tobias Andersson lyckades fånga det himmelska ljusspelet på bild.
– Jag har inte sett ett så starkt norrsken så här långt söderut tidigare, det var kul, säger han.

Norrsken kanske främst associeras med platser längre norrut. Men sent i söndags kväll kunde man se ett vackert norrsken på sydligare breddgrader. Över både Vättern och sjön Örlen utanför Tibro kunde man se ett grönt ljus. Fotografen Tobias Andersson var en av de som hade förmånen att uppleva detta väderfenomen över Örlen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi var ett gäng som stack ut vid 21-tiden i söndags kväll, då var det först en grön båge, men vid klockan 22 blev det ett starkt ljus, det bildades typ pelare som rörde sig mot himlen, säger Tobias Andersson.

Det var inte första gången han sett norrsken i trakten, han berättar att han nog sett det åtta till tio gånger bara de tre senaste åren. Men det här var något alldeles extra.

– Jag har inte sett ett så starkt norrsken så här långt söderut tidigare, det var kul.

Han berättar att norrsken brukar man mest kunna se den mörka tiden på året. Men han har även sett det i maj en gång.

Tobias Anderssons råd till de som vill uppleva ett norrsken är att ta sig ut till en mörk plats.

– Det funkar inte att sitta hemma i soffan i vardagsrummet.

Expert: Ovanligt

Maria Sundin, docent vid Göteborgs universitet som forskar på bland annat astronomi och himlafenomen, säger att det är ovanligt att se norrsken så långt söderut.

– Jag kollade en gång vilken den sydligare punkten där man har sett norrsken var och det var Singapore. Så det händer, men inte jätteofta, säger hon.

Norrsken uppstår när partiklar från solen når jordens atmosfär. Om det finns extra mycket aktivitet på solens yta är det större chans att norrsken syns i sydligare delar av landet.

– Vi ser toppar i solaktivitet med 11 års mellanrum, när solen byter nordpol och sydpol. Då sker utbrott på solens yta och det kastas i väg en massa partiklar ut i rymden. Jorden skyddas av ett magnetfält men partiklarna kan ta sig in via nordpolen och sydpolen, det är därför den är mest synlig kring polerna.

Är vi inne i en sådan topperiod nu?

– Nej, det var runt 2014-2015. Så vi är på väg ut ur den. Men nu börjar det bli mörkare så norrsken blir mer synligt.

Även under natten till onsdagen kan norrsken visa sig i Västsverige, enligt en karta på den amerikanska statliga myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA:s hemsida.

– Sedan tre dagar tillbaka befinner oss i en partikelström som flödar ut från ett ravinliknande hål på solen och att det är det som är anledningen till att det är extra mycket norrsken just nu.

Men för att se det krävs det att det är någorlunda klart väder.

– Det finns stor risk för låga moln i Göteborgstrakten natten till imorgon. Men längs kusten är det mindre molnigt. Natten till torsdagen är det något klarare väder, säger Per Holmberg på Forecas vädertjänst.