Valduell: Gert-Inge Andersson vs Johnny Magnusson

Hur ska väntetiden på akuten kortas? Hur blir det med skatten? Se duellen inför regionvalet.

ANNONS
|

Sjukvården är kanske den fråga som engagerar väljarna mest, både sjukhusvården med akuten och tillgång till specialister, men också tillgången till vård nära där man bor.

Politikerna som vi väljer till regionen har ansvaret för sjukvården, men också för andra områden som kollektivtrafiken, vägar och järnvägar.

Vi har bett företrädarna för de två största partierna i regionen – S och M – svara på sju frågor, bland annat vad politikerna ska göra för att få bukt med de långa väntetiderna på akutmottagningarna - se presentationen ovan (klicka på pilarna för att se de olika frågorna).

---------------------------------------------------------------------------------

Regionen - allt du behöver veta:

ANNONS

Regionen beslutar om frågor som tillgången på vårdcentraler, sjukhus och tandvård, kollektivtrafik, stöd till näringslivet och kulturupplevelser, prioriterar och fördelar pengar.

Regionen styrs av regionfullmäktige som har 149 mandat. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bildar minoritetsstyre med tillsammans 73 mandat. För ett majoritetsstyre krävs 75 mandat.

Fullmäktige utser ledamöterna i alla nämnder, styrelser och andra politiska organ och som engagerar cirka 1 100 politiker. Nämnder och regionstyrelsen beslutar i sin tur hur pengarna ska användas inom de egna ansvarsområdena.

Regionstyrelsen består av femton heltidsarvoderade ledamöter med Gert-Inge Andersson (S), Trollhättan, som ordförande och Johnny Magnusson (M), Göteborg, som vice ordförande. Två av ledamöterna är från Bohuslän – Karin Engdahl, S, Uddevalla, och Kristina Jonäng, C, Ljungskile. En ledamot är från Dalsland – Martin Andreasson, M, Ed.

ANNONS