Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Verdicchio tog hem det tunga grävpriset Guldspaden för sina gräv ”Guds utvalda skola” och ”I religionens namn”. Bild: Anna Tärnhuvud
Michael Verdicchio tog hem det tunga grävpriset Guldspaden för sina gräv ”Guds utvalda skola” och ”I religionens namn”. Bild: Anna Tärnhuvud

Vann prestigefyllt grävpris efter granskning av Hällebergsskolan

GP-journalisten Michael Verdicchio har vunnit det tunga journalistpriset Guldspaden, för sina granskningar Guds utvalda skola och I religionens namn.
– Det här är ju det finaste priset en journalist kan vinna, säger Michael Verdicchio.

Organisationen som delar ut det årliga Guldspadepriset är Föreningen för grävande journalister, FGJ, som under veckan haft sitt årliga grävseminarium – detta år i Kalmar.

GP:s reporter Michael Verdicchio tog på lördagskvällen emot Guldspaden i den prestigefulla kategorin ”storstadstidning”. I juryns motivering hette det att han ”avslöjat hur religiöst förtryck av olika slag har tillåtits pågå i svenska skolor och förskolor, trots livsavgörande och ibland livshotande konsekvenser för eleverna”.

LÄS MER: Guds utvalda skola

Rektorn avgick

– Jag är överlycklig över priset. Grävande journalistisk är det jag brinner för. När jag går in i ett ämne så lever jag i det, jag går in till hundra procent. Att sedan få ett sådant fint pris är den ultimata bekräftelsen på att man gjort en skillnad, att man gjort ett avtryck, säger Michael Verdicchio.

Michael Verdicchio arbetade med de båda grävreportagen under ett halvårs tid.

I den ena granskningen, Guds utvalda skola – som Bohusläningen publicerat – avslöjas hur indoktrinering och sektinslag i en frikyrkligt driven skola, Hällebergsskolan i Ljungskile, lett till psykisk ohälsa och att mängder av skolungdomar försökt begå självmord.

En lycklig grävreporter fick ta emot en guldspade för sina granskningar I religionens namn och Guds utvalda skola. Bild: GP
En lycklig grävreporter fick ta emot en guldspade för sina granskningar I religionens namn och Guds utvalda skola. Bild: GP

Rektorn avgick

Granskningen avslöjade även hur skolpengar hamnade i församlingsverksamhet, att Skolinspektionen missat missförhållanden gång på gång, samt att kyrkans ledning känt till missförhållandena i många år. Rektorn för skolan avgick i samband med granskningen.

Under tacktalet från scenen tackade Michael Verdicchio bland annat alla de som ställt upp och berättat sina historier – till exempel eleverna på Hällebergsskolan.

I den andra granskningen religionens namn tar GP och Verdicchio upp hur svenska skolor tillmötesgår föräldrars krav kopplade till heder och religion, samt att 27 av 40 uppringda förskolor skulle kunna tänka sig att agera moralpolis efter föräldrars önskemål.

Den granskningen ledde bland annat till att dåvarande Utbildningsminister Gustav Fridolin kallade Skolinspektionen och kommunledningen i de tre storstäderna till ett särskilt möte.

Fakta: Några av Guldspadevinnarna 2019

Storstadstidning:

I religionens namn och Guds utvalda skola – Michael Verdicchio (Göteborgs-Posten)

Mindre dagstidning:

Knäckehjulet – Truls Nilsson, Björn Lilja och Jessica Ziegerer (Helsingborgs Dagblad)

Etermedia riks

Sjuksköterskebluffen av Anna Engholm, Åsa Erlandsson, Karin Mattisson, Jazz Munteanu (SVT Uppdrag granskning)

Etermedia lokal

Felplacerade i särskolan av Ulla Öhman (Sveriges Radio P4 Västernorrland)

Nytänkare:

Fakta i frågan – Kristoffer Örstadius (Dagens Nyheter)

Bok:

Mats-Eric Nilsson – Chateau Vadå – Ordfront

Magasin:

Skandiamannen och Olof Palme – Thomas Pettersson (Filter)

Gyllene dynamon (arbetsledarpris):

Eva Buskas, Gotlands Allehanda