Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

De två ormarna hittades döda i skogen utanför Mariestad.  Bild: Polisen
De två ormarna hittades döda i skogen utanför Mariestad. Bild: Polisen

Var på promenad i skogen – hittade två boaormar

En person som var ute på en skogspromenad i ett skogsområde utanför Mariestad fick en oväntad syn under onsdagseftermiddagen. Två ormar som enligt zoologerna är av arten brun regnbågsboa låg döda i i två plastlådor.
– Det här är väldigt ovanligt. De var 1,30 och 1,10 meter långa, berättar polisens presstalesperson Hans Lippens

Under onsdagseftermiddagen hittades två ormar i ett friluftsområde utanför Mariestad. 1,30 respektive 1,10 meter långa.

Enligt experter som polisen varit i kontakt med rör det sig troligen om arten brun regnbågsboa - en orm som vanligtvis förekommer i Sydamerika och trivs bäst i regnskog.

– En person som var ute och gick i skogen fick syn på de här ormarna liggandes i två stora lådor. Personen var osäker på om de levde eller inte och ringde polisen. En patrull åkte dit och tog med sig dem därifrån, berättar Eva Karlsson, förundersökningsledare på polisen i Skaraborg.

De två boaormarna bredvid polisens batong.. Bild: Polisen
De två boaormarna bredvid polisens batong.. Bild: Polisen

Brott mot djurskyddslagen

Hon kan inte svara på hur ormarna hamnat i skogsområdet.

– Vi vet inte heller i vilket skick de var när de lämnades i skogen. De var i alla fall döda när polisen anträffade dem, säger hon.

En anmälan om brott mot djurskyddslagen håller just nu på att upprättas.

– Det ska inte vara några giftiga ormar, men i övrigt kan jag inte säga så mycket om arten, säger Eva Karlsson.

"Inte hört talas om tidigare"

Hans Lippens på polisen i Storgöteborg säger att han aldrig varit med om något liknande tidigare.

– Det är väldigt ovanligt. Man brukar ju hitta snokar och huggormar i svenska skogar. Vi har haft en del händelser där man haft ormar i akvarium som smitit. Men detta har jag inte hört talas om tidigare, säger han.

I oktober 2012 hittades två boaormar vid två olika tillfällen i skogen utanför Oskarström i Halland. Även dessa fynd blev ett mysterium för polisen.

Daniel Roth, zoolog på Universeum, har tittat på bilder på ormarna som hittades under onsdagen och tror att de är av arten regnbågsboa. . Bild: Pressbild
Daniel Roth, zoolog på Universeum, har tittat på bilder på ormarna som hittades under onsdagen och tror att de är av arten regnbågsboa. . Bild: Pressbild

Universeums zoolog Daniel Roth har tillsammans med sina kollegor på Universeum tittat på bilder på ormarna som hittats under onsdagen. De är inte helt säkra på vilken art det rör sig om men tror att det är en brun regnbågsboa. En relativt vanlig art hos "hobbyormhållare", enligt Roth.

– Det är en ganska vanlig nybörjarart då den är relativt enkel och inte blir för stor. Den är snäll och inte aggressiv. Just boaorm och pytonorm har hållits inom avel och hobby under många år, säger han.

Hur överlever de i svenskt klimat?

– Det gör de absolut inte. Den här årstiden mår de inte bra om de hamnar i naturen. Det här är djur som är värmeväljare. I vårt klimat går de ner i temperatur och i förmåga att röra sig och fungera. Ämnesomsättningen försämras och sedan dör de. De är ju vana vid tropisk temperatur.

Hur vanligt är det att sådana här hittas i naturen?

– Tyvärr har det blivit allt vanligare att man hittar pyton- eller boaormar. Det är beklagligt att man inte tar hand om djuren från livets början till livets slut. Att ta ansvar för sådana här djur är lika viktigt som med vilket annat djur som helst, säger Daniel Roth.