Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/1

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Varnar för snöfall och halka

Det har snöat i Bohusläningens område sedan inatt. Vid lunch väntas snön övergå till regn men kan ändå ställa till det med hala vägbanor.

​– Snön drog in vid 2-3-tiden på morgonen västerifrån och nu snöar det på. De senaste fyra timmarna har det kommit stora mängder på sina håll, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

SMHI har meddelat om en klass 1-varning för snöfallet och halkan i Bohuslän och Dalsland under onsdagen.

Ian Engblom berättar att Foreca använder sig av Trafikverkets vädersystem som finns utplacerade som stolpar längs vägarna för att se hur mycket snö som fallit på olika platser.

– Enligt det systemet har det kommit mellan 2-6 centimeter snö de senaste fyra timmarna på olika ställen i Bohuslän. Det här systemet mäter ibland i underkant så det kan ha fallit mer på något håll, säger Ian Engblom.

Den stolpe som mätt upp mest snö kring Bohusläningens område ligger i Huveröd i Svenshögen. På Orust har man mätt upp knappt 4 centimeter snö de senaste fyra timmarna och i Strömstad är siffran ungefär den samma.

LÄS OCKSÅ: Vinterkaos på vägar och i luften

Vid lunchtid på onsdagen väntar snöfallet övergå till regn.

– Mildare luft är på väg in och mitt på dagen räknar jag med någon plusgrad i luften och då har nog nederbörden övergått till regn. I nordligaste Bohuslän och Dalsland kan det fortfarande snöa vid lunch men i övrigt väntas regn, säger Ian Engblom.

Men bara för att det är plusgrader i luften kan vägbanorna fortfarande vara kalla och regnet kan lägga sig som is på vägarna.

– Lufttemperaturen under dagen räknar jag med hamnar mellan 0-gradigt i Dalsland och 4-5 plusgrader ut mot kusten. Men yttemperaturen på vägarna hämnar mellan minus 1 och plus 1 på de flesta håll i Bohuslän.

LÄS MER: Vinterkaoset vi minns 

Många vägar saltas under morgonen vilket ska hjälpa mot halkan men det kan vara bra att ta det försiktigt under dagen på de mindre vägarna.

Enligt uppgifter till Bohusläningen har trafikanter tagit det lugnt under morgonen vilket resulterat i köer på sina håll i Bohuslän.

Räddningstjänsten i Uddevalla meddelade på tisdagsmorgonen att de haft det lugnt och inte behövt åka ut på några olyckor.

– Generellt tar folk det lite lugnare när det snöar, säger Marcus Berg på räddningstjänsten i Uddevalla.