Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varselvåg sköljer över Grensemat

33-åriga butiksbiträdet Kristin Johansson andas ut. Hon är en av de anställda på Maximat i Svinesund som har kvar sitt jobb. Värre är läget för flera av hennes kolleger.

De har arbetat tillsammans i sex år. Med tårsprängda ögon blickar hon över till kassan mittemot. Arbetskamraten har precis nåtts av beskedet att hen inte får behålla jobbet.

Kristin och kollegan gråter tillsammans. Deras tid som arbetskamrater är snart över. Timmarna räknas ner till stunden när kunderna inte längre kommer till matbutiken i Svinesund.

– Det är sista dagen som vi arbetar tillsammans. Jag tycker det känns så sorgligt, säger hon.

Hälften av personalen mister jobbet

Norges reserestriktioner mot Västra Götaland river upp allt större sår för gränshandelsföretagen i norra Bohuslän. Maximat, som drivs av Grensemat AB, har matbutiker i Nordby och Svinesund.

Företaget är hårt drabbat. Nu behöver man vidta åtgärder för att stoppa fallet. Kristin Johansson berättar om läget för butiken i Svinesund.

Drygt hälften av personalstyrkan är varslade.

– 41 anställda är varslade. Jag är en av de 31 som får behålla jobbet, säger hon.

Kristin Johansson, som är bosatt i Strömstad, är ensamstående mamma.

– Jag är också ensamstående med en liten kille på sex år. Att kunna gå till jobbet och ha en inkomst som kan försörja oss är jätteviktigt, säger hon.

”Mamma, hur går det på jobbet?”

Att vardagen är annorlunda går inte sonen obemärkt förbi.

– Han är glad när han får ha mamma hemma mycket. Samtidigt frågar han mig: Mamma, hur går det på jobbet. Sitter ni bara och pratar, eller kommer det några kunder. Han är medveten, säger Kristin Johansson.

Till skillnad från många andra behöver hon inte slungas ut i arbetslöshet. Tacksamheten är stor samtidigt som hon lider med arbetskamraterna som inte varit lika lyckosamma.

– Tyvärr är det inget vi kan göra. Men man känner lite dåligt samvete för kollegerna som inte får jobba kvar, säger Kristin Johansson.

Hoppet om att Norge inom en snar framtid ska lätta på gällande reserestriktioner håller på att suddas ut.

– Jag trodde aldrig att det skulle pågå så här länge. Sedan får man försöka tänka positivt. Men när vi passerade 20 augusti och snart är vi i oktober ... Det finns hela tiden en anledning till varför man inte kan öppna gränsen, säger hon.

”Ångest inför varje presskonferens”

Drygt sex månader har passerat sedan Norge på grund av coronapandemin införde gällande reserestriktioner mot Västra Götaland. Som anställd i en matbutik med vanligtvis tiotusentals besökare varje månad blir reflektionerna därefter.

– Det är först nu som man inser hur situationen med pandemin och gränsen påverkar. Jag känner att det blir så uppenbart när man ser hur kolleger förlorar jobbet. Vi har levt med ovissheten i sex månader, säger hon.

Sedan virusutbrottet har Norges regering hållit presskonferenser med information om bland annat smittläge och resedirektiv.

– Jag har ångest inför varje presskonferens. Jag tänker: Vad händer nu? Och jag är säker på att det är många med mig som bär på samma känsla. Det är otroligt påfrestande, säger Kristin Johansson.

Hur ser du på framtiden?

– På något sätt kommer saker och ting att ordna sig. Men den stora frågan är bara hur och när.

De som sägs upp har återanställningsskydd

Olof Gustafsson är ordförande i Handels fackklubb på Maximat Nordby.

– Vi går runt varje dag och hoppas att smittsiffrorna i Västra Götaland går ner tillräckligt så att Norge öppnar gränsen. Vi har inte på ett halvår kunnat sia om hur det kommer att se ut den närmaste fram­tiden, säger han.

Att gränsen är stängd är ju trots allt tillfälligt. Kunde företaget ha väntat längre med att säga upp personal?

– Det är svårt att säga. Detta är omständigheter som vi inte kan råda över så vi sitter egentligen inte med fakta på hand i dag.

De anställda som får sluta den 1 oktober har förtur för att åter­anställas när behovet uppstår igen – det vill säga när norrmännen kan komma och handla igen.

– De som sagts upp omfattas av ett återanställningsskydd enligt Las. I Värmland har vi sett att försäljningssiffrorna gick upp igen när gränsen öppnades så vi hoppas så klart på att det även här går tillbaka till en situation närmare det normala igen.