Vattenläcka i Trollhättan - NÄL i stabsläge

På grund av en vattenläcka behöver boende och de som befinner sig på västra sidan av Trollhättan koka sitt kommunala vatten i minst två dygn framöver, enligt Trollhättan Energi. Även Näl drabbas stort av denna läcka.

ANNONS
|

En vattenledning gick sönder natten till onsdagen i en tunnel som går upp till Strömslund, Skogshöjden och Björndalen i Trollhättan.

– Vattenledningen försörjer den västra delen av staden. Vi har lokaliserat felet och alla har tryck igen, men det finns kokningsrekommendationer i två dygn framöver, säger Lars Sandblom som är ansvarig för dricksvattnet på Trollhättan Energi.

Detta gäller alla som har kommunalt vatten.

– Hur många som drabbas vet jag inte, men det är många. Även Näl som nu är i stabsläge.

För tillfället har man ställt en tank med rent vatten vid Näl.

– Det är för deras försörjning, men de kommer även att behöva koka vatten.

ANNONS

Vattenprover håller på att tasoch när de är godkända tas kokningsrekommendationen bort.

– Använd enbart vattnet till att spola i toaletten och till hygien. Till matlagning måste det kokas annars är det risk för magsjuka och diarréer.

Vattnet ska uppnå 100 grader när det kokas, så man avråder användning av exempelvis kaffemaskiner.

– Man ska inte använda apparater som inte värmer upp vattnet till 100 grader, säger Lars Sandblom.

Enligt Niklas Claesson, kommunikationschef i NU-sjukvården,håller man på att informera personal och patienter på Näl om att vattnet inte är drickbart.

– Men verksamheten pågår som normalt och de patienter som kommer hit drabbas inte av detta, säger han.

Över 400 patienter är inskrivna just nu och det kommer även ett tusental varje dag till Näl.Sammanlagt arbetar runt 3 000 personerpå sjukhuset, så det behövs mycket vatten.

Larmet om vattenläckannådde Näl vid klockan 02:52 och under ett par timmar fanns det inget tryck i kranarna, innan felet lokaliserades.

– Att förlora vattnet är allvarligt. Detgår inte att driva ett akutsjukhus utan vatten och det går åt cirka 4 000 liter varje dag. Tankbilen som finns här nu kommer att fyllas på under dagen. Vi får även in stora volymer vattenflaskor från grossister, säger Niklas Claesson.

ANNONS

I samband med larmet kallades tjänstemän i beredskap in till stabsläge för att snabbt kunna informera personal och fatta effektiva beslut.

– Målet är att bibehålla den normala verksamheten. Min bedömning är att vi har ett stabilt läge även om det är besvärligt. Verksamheten påverkas inte mer än att vatten hämtas från tanken och operationer fungerar som vanligt, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör.

Försiktighetsåtgärder pågår i dag och i morgon.

Källstorpsgården, som har särskilda boenden för äldre,har läget under kontroll. Både personal och de boende är informerade om vad som gäller.

– Vi fick reda på detta tidigt i morse och beställde därför en vattentank som står här utanför som vi är och hämtar vatten vid, säger enhetschef Senaj Cerkezj.

Kerstin Asp, boende på Skogshöjden fick ett samtal från sin dotter i morse om att inte dricka kranvattnet.

– Jag hade inte hunnit dricka något, men nu har jag kokat så att jag har dricksvatten. Duscha går väl bra så länge man håller munnen stängd. Men tänk vad sårbart det är egentligen! säger hon.

När Coop i Strömslund öppnade i morse stod folk redan och köade utanför.

– Det är många som har köpt vattenflaskor och vi kommer att ta in extra till lagret, säger Anna Sandberg som jobbar i butiken.

ANNONS

ANNONS