Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Foto: Vilhelm Stokstad / TT Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Veckan som lyfter alkoholens negativa effekter

Just nu pågår veckan som ska uppmärksamma alkoholens negativa effekter. Malin Törner, drogförebyggare i Uddevalla ger sina tips till föräldrar.

För att öka kunskapen om alkoholens skadeverkningar uppmärksammas varje år vecka 45 över hela landet - det är en uppmärksamhetsvecka om alkohol. De som konsumerar alkohol mest är män och kvinnor mellan 16 och 29 år. Men sedan 2007 så ser man en tydlig nedåtgående trend bland unga i landet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Enligt CAN, som mäter alkoholkonsumtionen i Sverige, beror det på att fler unga tränar och är hälsomedvetna, fler unga i Sverige har rötter från andra kulturer där man inte dricker, samt att dataspel har blivit stort.

Uddevalla har temavecka

Uddevalla är en av de kommuner som uppmärksammar alkoholens negativa bieffekter med en temavecka om alkohol och föräldraskap.

– Det är åttonde året som den här veckan uppmärksammas i landet. Vi lyfter skador och sjukdomar som är relaterade till alkoholen, även om alkoholkonsumtionen bland unga har minskat så är det bra att den här veckan finns, säger Malin Törner, drogförebyggande samordnare i Uddevalla.

LÄS MER: Våga fråga vad din tonåring ska göra på avslutningskvällen

Internet - ny plattform för reklam och langning

På internet så sprids reklam för öl, vin och sprit och tonåringar utsätts för marknadsföringen även om alkoholreklam inte får rikta sig mot personer under 25 år. På sociala medier tar unga också del av äldre vänner, bekanta och kändisars alkoholvanor.

– Veckan uppmärksammas ur folkhälsoperspektiv, men just i år vill vi informera om alkohol och internet – där är en ny och oroväckande utveckling. Vi vill informera föräldrar som oftast har sämre koll på till exempel sociala medier än sina barn.

Men internet ger också en ny plattform för langning, där langaren kan gömma sig bakom anonyma konton på Instagram. Törner manar till att sätta gränser som förälder och att rapportera vid misstanke om brott, till exempel langning.

– Men också att vara nyfiken och intresserad som förälder, även om du inte vet hur internet fungerar.

LÄS MER: Dålig hälsa bakom hög alkoholkonsumtion

Sjukdomar och skador som har samband med högt alkoholintag under lång tid:

Levercirros, bukspottkörtelinflammation, vissa cancerformer, hjärt- och kärlsjukdomar och hjärnskador.

Akuta skador som har samband med berusning är alkoholförgiftning och fysiska skador som har samband med våld eller olycksfall.

Riskabla alkoholvanor är vanligare bland män än kvinnor, de som konsumerar mest är i åldrarna 16 till 29.