Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Privat/TT

"Vet inte om jag åker till akuten igen"

Trots bröstsmärtor fick Johanna Espenkrona vänta i sex timmar. Sedan tröttnade hon och ville åka hem. Då fick hon skriva på papper om att skylla sig själv om hon blev dålig.

Efter arbete ute i trädgården fick Johanna Espenkrona kraftiga smärtor i bröstet.
- Det kändes som en kniv rakt in i bröstet. Jag hade aldrig känt så förut och tänkte att det kunde väl inte vara en hjärtattack när jag bara är 42, men jag blev ändå rädd, berättar hon.
Hennes syster övertalade Johanna att söka vård och skjutsade in henne till akutmottagningen på Näl. Efter bara några minuter tog de EKG och blodprov, sen fick vänta och vänta.
- Förutom oss två fanns det ytterligare en person i väntrummet. Efter en timma sa de att jag hade plats två i kön. Sen gick det två timmar till och då sa de att jag hade var på sjätte plats.
Förklaringen var att ambulanserna hela tiden kom med mer folk till akuten.
- Jag såg ju det själv, folk kom på löpande band, det var sånt sjukt tryck så det var helt otroligt. Personalstyrkan borde ha varit tredubblad, menar Johanna Espenkrona.

Gav upp och åkte hem

Till slut fick hon nog av att vänta, trots att smärtorna var kvar. Efter sex timmar på akuten hade klockan hunnit bli midnatt och Johanna kände sig utmattad och ville hem. Först ville de inte släppa hem henne.
- Då sa jag att om de sett något oroväckande på mina prover och om jag hade haft en hjärtattack hade jag väl redan legat på ett rum eller varit död. Hon bara tittade på mig, helt tyst, och nickade sen som svar.
För att få åka hem från akuten var Johanna Espenkrona tvungen att skriva på ett papper där hon intygade att sjukvården inte behövde ta ansvar ifall det skulle hända henne något.
- Jag blev inte mindre rädd av att skriva på, men jag var utmattad och ville hem. Efter att jag signerat plockade de ut nålen ur armvecket och så resta jag mig och gick. Då satt trettio personer i väntrummet, strax efter midnatt.

Vill inte belasta personalen

Hon vill inte belasta personalen för vad som hänt, utan menar att de gör ett hästjobb. Däremot efterlyser hon ökad bemanning eller återöppning av akutmottagningen i Uddevalla för att minska upptagningsområdet och minska avstånden. Under sina sex timmar på akuten såg hon bara en enda läkare. 
- Upptagningsområdet är jättestort, att samla dessa människor på Näl, det är ju helt vansinnigt. Köerna var långa även till akutmottagningen i Uddevalla innan den stängdes. Jag har fyrtio minuter till Näl, men det finns många som har ännu längre resa dit, säger Johanna Espenkrona.
Fortfarande känner hon inte till orsaken till hennes smärta som varade i en vecka, men så här i efterhand gissar på en överansträngd muskel.
- Det värsta är egentligen att ifrågasätta sjukvården, men det är ju resultatet av allt detta. Jag vet inte om jag åker till akuten för att vänta sex timmar på hjälp, eller om jag stannar hemma nästa gång.