Veterinär avlivade Chaplin – med hugg i hjärtat

Ett tiotal stick i hjärtat – så avlivades hunden Chaplin, utan bedövning, efter att han blivit påkörd av ett tåg. Nu riktar familjen skarp kritik mot den aktuella veterinären. Samtidigt kritiseras veterinären för fler tvivelaktiga fall av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. – Veterinären tog fram sprutan och stack in och ut den för att leta efter hjärtat, säkert fem gånger. Sedan hämtades en ännu större spruta, säger Chaplins matte Lindha Hjärtåker om behandlingen av hunden.

ANNONS
|

Det var i juli förra året som familjen hittade sin hund Chaplin när han precis blivit påkörd av ett tåg. Chaplin skulle snart fylldaåtta årdå han plötsligt rymde från inhängnaden i trädgården i Lidköping, vilket tidningen GT var först med att uppmärksamma.

– Vi hörde hur tåget började tuta plötsligt, så vi gav oss ut och letade. Strax efteråt hittade vi Chaplin i ett dike vid rälsen, inget syntes utvändigt på honom och han viftade på svansen. Men han kunde inte resa på sig ochlåg i sina egna spyor, berättar Lindha Hjärtåker.

De ringde en veterinärklinik som kunde ta emot familjen med hunden Chaplin. Men väl på plats visade det sig att veterinären inte hade någon röntgenmaskin.

ANNONS

– Vi bar in honom och plötsligt började Chaplin att spy i mängder. Han kunde inte stå på ena benet, men veterinären kolla inte detutan började leta efter blåmärken. Veterinären gjorde inte ens någon undersökning på honom och sa att vi skulle behöva åka till Göteborg för att röntga honom.

"Tumult och jobbigt"

Lindha Hjärtåker och hennes man kände direkt att Chaplin inte hade möjlighet att överleva ytterligare en transport.

– Han fortsatte att spy och vi kände att vi inte ville att han skulle lida. Det var både tumult och jobbigt, säger hon.

Familjen tvingades omgående fatta det tuffa beslutet att Chaplin skulle avlivas och veterinären gick ut för att hämta en spruta.

– Veterinären tog fram sprutanoch stack in och ut den för att leta efter hjärtat, säkert fem gånger. Sedan hämtades en ännu större spruta och försökte på samma sätt hitta rätt ställe. Efter tionde gångensom veterinärenstack in sprutanskrek Chaplin till och dog.

"Han fick ett långt lidande"

Chaplin hade efter flera timmars lidande fått somnat in. Nu har ett år gått och familjen ställer sig fortfarande kritiska till hur avlivandet gick till.

– Han fick ett långt lidande, det blev helt fel.Det var både fruktansvärt och hemskt. Vi har alltid sagt att våra djur inte ska behöva lida för att de ska gagna oss.

ANNONS

Men det var inte slut där.

"En jättetragedi"

Efter att Chaplin avlivadesbad veterinären hennes man att hjälpa till att flytta hundens kropp, berättar hon.

– Min man fick gå och hämta en svart plastsäck och lägga i Chaplin i den. Sedan fick han själv lägga in påsen med Chaplin i, i frysen. Det var fruktansvärt, vi fick aldrig något bra farväl. En hund är en familjemedlem och det här blev en jättetragedi.

Enligt ett beslut från Ansvarsnämnden har den aktuella veterinären vid flera tidigare tillfällen gjort liknande felaktiga bedömningar, och Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård riktar kritik för flera fall – bland annat falletChaplin.

"Anteckningarna i journalen visar inte att veterinären gjorde en ordentlig undersökning av den allvarligt skadade hunden. Baserat på det underlag som redovisats är det oklart vad som menas med utlåtandet att "hunden hade blod i hjärtat" och vad som var den direkta avlivningsorsaken", står det bland annat i deras bedömning.

"Vidare anser nämnden att avlivningsmetoden med enbart hjärtstick inte är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet", står det fortsatt.

Veterinären borde ha administrerat läkemedlet intravenöst i blodet, hävdar nämnden.

– Kritiken är inte rättvis. Det fanns bara ett alternativ för avlivning i det här fallet. Det gick inte att hitta venen, för det var för mycket blod, säger den berörda veterinären.

ANNONS
ANNONS