Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Bengt Nilsson

Veterinär i Bohuslän varnas efter operationsmiss

Hunden hade en knöl på bröstet och behövde opereras. Men operationen genomfördes på fel ställe. Nu varnas veterinären.

ANNONS
|

Till veterinären kom en åtta år gammal hund på grund av en knöl på bröstet. Hunden undersöktes och veterinären konstaterade då att hunden behövde opereras. Operationen genomfördes i februari 2018.

Men när hundägaren kom hem märkte hon att något inte stod rätt till. Det såg ut som att hunden opererats på fel ställe. Därför begav sig hundägaren till veterinären dagen efter.

Veterinären tog då på sig allt ansvar och klinikchefen sa att händelsen skulle anmälas. Veterinären ska ha missförstått vilken nybildning djurägaren hade önskat skulle tas bort. Veterinären fokuserade på en nybildning som hade uppmärksammats åren innan och som hade vuxit sedan dess. Hunden hade fler än en nybildning under huden, något som inte är ovanligt.

ANNONS

Kommunikation mellan veterinären och hundägaren hade brustit. Kliniken erbjöd både en ny operation och ekonomisk kompensation för misstaget.

Ansvarsnämnden för djurens hälso-och sjukvårdsbeslut varnar därför veterinären. Följande går att läsa i beslutet;

"Den aktuella hunden hade en knöl (nybildning) på bröstet som skulle opereras bort. XX har varit försumlig genom att operera bort en annan nybildning. Försummelsen är inte ringa och inte heller ursäktlig. XX kan därför inte undgå en disciplinpåföljd i form av en erinran."

Fakta: Ansvarsnämnden för djurens hälso-och sjukvårdsbeslut

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård tar emot anmälningar från djurägare som anser att en person som tillhör djurhälsopersonalen har felbehandlat ett djur i sin yrkesutövning. Även tillsynsmyndigheterna har rätt att anmäla en person som tillhör djurhälsopersonalen. Ansvarsnämndens uppgift och organisation regleras av lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.

När en person som ingår i djurhälsopersonalen har brustit i sin yrkesutövning kan ansvarsnämnden bestämma påföljden till en erinran eller en varning. Ansvarsnämnden kan också bestämma att den som är anmäld ska underkastas en treårig prövotid om felet är så allvarligt att varning inte är tillräckligt. Endast Jordbruksverket kan begära att en person ges prövotid.

Ansvarsnämnden kan återkalla en persons legitimation eller godkännande. Legitimation eller annan behörighet ska återkallas om den berörda personen visat sig grovt oskicklig vid utövandet av yrket eller på annat sätt visat sig olämplig.

ANNONS