Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Robin Aron
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Robin Aron

VGR bromsar testningen efter hårt tryck

Sedan regionen öppnade upp för allmänhet med milda symptom att testa sig har antalet provtagningar skjutit i höjden. Över 20 000 prover tas varje vecka och nu hinner laboratorierna inte längre med.
– Vi har nog underskattat trycket, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

I början av juni började Västra Götalandsregionen att erbjuda allmänheten så kallade PCR-test som kan visa om en en person har en pågående infektion av covid-19.

LÄS MER: Vårdcentralerna gör sig redo för coronaviruset

Alla med milda symptom har kunnat testa sig på sina vårdcentraler och intresset har varit större än vad regionen hade räknat med.

Enligt Västra Götalandsregionen tas just nu fler än 20 000 prover i veckan på vårdcentralerna runt om i Västsverige, vilket kan jämföras med att det togs omkring 5 500 prover i slutet av maj.

– Primärvården har gjort ett storartat och fantastiskt jobb och växlade upp snabbt, det gick från 4000-5000 prover i veckan till över 20 000 på ett litet kick bara, säger Ann Söderström.

Labben hinner inte med

Den ökade provtagningen är en del i Sveriges nationella strategi, men kapaciteten att analysera alla prover har enligt Västra Götalandsregionen nu nått sin topp.

Laboratoriekapaciteten har utökats både internt och genom upphandlingar hos privata labb, men nu anser regionen alltså att det inte längre är möjligt att genomföra lika många prover då konsekvensen blir för långa svarstider.

– Vi använder både våra egna labb och privata labb och labb i Stockholm, vi försöker hitta så många ställen som möjlighet att köra testerna på. Men för oss är det viktigt att vi kan prioritera patient- och personalproverna i första hand, nu har det blivit så långa väntetider för de oprioriterade proverna att de inte längre får samma funktion. Får du först ett svar på ditt prov efter 5-6 dagar kan du inte ta ett test på samma sätt för att till exempel veta om du kan gå tillbaka till din arbetsplats eller inte, säger Ann Söderström.

Hade ni inte kunnat räkna med att trycket skulle vara så stort från allmänheten?

– Vi trodde inte att primärvården skulle vara så effektiva som de har varit. Sedan har vi nog underskattat trycket, precis som man har gjort i Stockholm med antikroppstesterna där de har blivit alldeles nedringda.

Vilka som ska prioriteras för provtagning styrs av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket innebär att patienter inom vård- och omsorg prioriteras först följt av personalen på verksamheterna. Därefter kommer personal som ingår i det som klassas samhällsviktiga verksamheter. Först därefter kommer privatpersoner.

Barn kommer inte testas

Tester för privatpersoner med milda symptom kommer därför att vara begränsade under sommaren. Barn under 16 år kommer överhuvudtaget inte att kunna testas för covid-19 i Västsverige, utan inrådan från läkare.

– Vi kommer inte att stänga testerna helt, men vi måste prioritera vilka tester som vi kan analysera under semesterperioden. Vår personal måste också ha semester. Till hösten kommer vi att gå upp i ett normalläge igen. Privatpersoner med milda symptom och som vill testa sig ska kontakta sina vårdcentraler. Det kan fortfarande finnas tider under sommaren, säger Söderström.

Till hösten säger Ann Söderström också att vården i Västra Götalandsregionen hoppas kunna erbjuda antikroppstester till befolkningen. Testerna visar till skillnad från PCR-testerna inte om en person har en pågående infektion utan kan istället ge en indikation på om personen har haft en genomgående infektion av covid-19.