Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, är den som fattar regionala beslut i covid-19-frågor: ”Det är viktigt att hitta långsiktiga och uthålliga lösningar i en ny vardag”, säger hon i ett uttalande. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

VGR lämnar stabsläge – efter över fem månader påverkade av corona

Efter drygt fem månader i stabsläge, på grund av coronapandemin, återgår Västra Götalandsregionen på måndagen till ordinarie linjeorganisation.

Den 18 mars gick Västra Götalandsregionen upp i regionalt stabsläge. Spridningen av det nya coronaviruset ökade och stabsläget innebar en ökad samordning av regionens resurser.

Som mest vårdades 375 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, under en och samma dag i maj. Vid toppen för intensivvårdsbehovet var 96 patienter smittade.

”Fokuserar på det nya normala”

Sedan dess har såväl antalet fall som antalet sjukhusvårdade minskat, och regionen bedömer nu att man kan lämna stabsläget.

– Jag vill tacka alla i VGR och alla samarbetspartners som gemensamt har arbetat hårt för att hantera pandemin. Nu går vi in i en höst som vi inte vet hur mycket den kommer att präglas av covid-19. Vi fokuserar på det nya normala där vi får lära oss att leva med virus och ha beredskap för ett ökat sjukvårdsbehov, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i ett uttalande.

Särskild organisation kvar

Samtidigt som intensiteten i pandemin anses ha minskat, kommer VGR ha en särskild organisation kvar för att arbeta med covid-19-frågorna.

Per Beckman är den som samordnar det arbetet, och säger i en kommentar:

– Det är viktigt att den särskilda organisationen som finns kvar stöttar verksamheterna i en stegvis övergång till ordinarie linjeansvar. Vi är också med och följer utvecklingen framåt och håller beredskapen uppe ifall vi skulle behöva gå upp i stabsläge igen.