Tusentals coronavaccinationer har aldrig kommit in till nationella vaccinationsregistret. Därmed har de inte heller dykt upp i covidbevisen. (Arkivbild)
Tusentals coronavaccinationer har aldrig kommit in till nationella vaccinationsregistret. Därmed har de inte heller dykt upp i covidbevisen. (Arkivbild) Bild: Daniel Elfvelin

VGR: Omöjligt att utreda oregistrerade vaccinationer

När covidbeviset släpptes visade det sig att vissa regioner hade stora problem med vaccinationer som inte rapporterats in. Region Stockholm och region Skåne har gått till botten med sina oregistrerade vaccinationer. Men Västra Götalandsregionen menar att missarna inte går att utreda.

ANNONS
|

Den 1 juli släpptes det hett efterlängtade covidbeviset, som ska göra det lättare att resa i EU. En vecka efter att du har fått en coronavaccination ska den finnas i covidbeviset, genom att vaccinatören rapporterar in till nationella vaccinationsregistret.

Men när ressugna svenskar började ladda hem sina covidbevis visade det sig att tusentals genomförda vaccinationer inte hade registrerats. Enligt E-hälsomyndigheten handlade det om tekniska problem i flera regioner, däribland Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

– Det var ett tekniskt fel i överföringen. Vi har hittat och åtgärdat det under dagen, sade Karin Fröberg, områdeschef i Västra Götaland för Vaccindirekt, till GP den 1 juli.

ANNONS

170 000 vaccinationer borta i Stockholm – 28 000 i Skåne

Både region Stockholm och region Skåne drog igång egna utredningar. I Stockholm gjordes en felsökning redan den 1 juni. Man hittade cirka 170 000 vaccinationer som inte hade registrerats.

– Problemet ringades in och åtgärdades under helgen den 3 och 4 juli. Sedan dess är det åtgärdat och informationen i covidbevisen är korrekt, säger Erik Magni, pressansvarig inom region Stockholm.

Även i region Skåne gick man till botten med problemen och kontrollen visade att 28 000 doser inte hade registrerats i det nationella vaccinationsregistret. I ett brev uppmanade regionledningen vaccinatörerna att skärpa sig, något som Kristianstadsbladet var först att rapportera om.

"Om doserna ges men inte registreras, så ger statistiken en felaktig bild av hur vaccinationsarbetet fungerar i Skåne och blir svår att använda för att leda, styra och följa upp vaccinationerna", skrev regionrådet Gilbert Tribo (L) och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i brevet.

De skrev också att vaccinatörer som inte registrerar löpande kan bli utan vaccinleveranser.

VGR: Ingen uppfattning hur många doser som inte registrerats

I Västra Götalandsregionen, däremot, meddelar pressavdelningen att vaccinationskansliet inte har någon uppfattning om hur många utdelade doser som inte har registrerats hos nationella vaccinationsregistret.

"Den främsta orsaken till det är att vaccinatörerna i Västra Götaland använder olika journalsystem. Eftersom det handlar om minst fem olika journalsystem som de enskilda vaccinatörerna använder, har vi ingen totalsumma” skriver pressekreterare Patrik Rosell i mejl.

ANNONS

Han påpekar att regionen får löpande rapporter från nationella vaccinationsregistret om det skett felregistreringar, såsom fel på det så kallade batch-numret. Det har skett cirka 8 000 sådana fel och de har rättats till löpande.

Men det är en annan sak med registreringar som inte gått igenom alls. Där hänvisar VGR till att det är vaccinatörerna som får hantera frågan.

”Vi gör ingen central sammanställning, eftersom det är vaccinatören som registrerar till NVR och E-hälsomyndigheten som utfärdar covidbevisen” skriver Patrik Rosell.

ANNONS