Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan i januari befinner sig en varghane i Västra Götaland som forskare har kunnat fastslå har finsk-ryskt ursprung.  Bild: Heiko, Junge
Sedan i januari befinner sig en varghane i Västra Götaland som forskare har kunnat fastslå har finsk-ryskt ursprung. Bild: Heiko, Junge

Viktig varg befinner sig i Västra Götaland

Sedan början av januari befinner sig en varghane i Västra Götaland som forskare efter DNA-analys kunnat slå fast har finsk-ryskt ursprung, något som kan spela en viktig roll för den svenska vargstammens genetiska mångfald i framtiden.
– Det är ovanligt, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig stora rovdjur, länsstyrelsen Västra Götalands län.

I Västra Götaland uppehåller sig 15-20 vargar normalt sett. Sedan några månader tillbaka har vargbeståndet fått tillskott och det är inte vilken varg som helst som man lyckats identifiera i länet. Forskare har genom DNA-analys kunnat slå fast att vargen har finsk-ryskt ursprung, där modern är en tik som vandrat in i Sverige från Finland och Ryssland.

– Det vi vet är att den genetiskt viktiga vargen är hittad i ett visst område och där går den tillsammans med sin far. Fadern är känd sedan tidigare men tiken är inte funnen vid något tillfälle i Sverige. Det är individ som har vandrat från Finland och Ryssland, genom hela Sverige, utan att hittas av någon, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig stora rovdjur, länsstyrelsen Västra Götalands län.

"Har i många fall skjutits"

Naturvårdsverket har tillsammans med forskare kommit fram till att det är nödvändigt för den svenska vargstammens genetiska mångfald att det vandrar in vargar i landet. Om inte så krävs det att antalet vargar ökar i stort, detta för att undvika inavel.

Att vargar tar sig in i Sverige från öster och lyckats få avkomma är inte vanligt och i dag finns sannolikt bara en varg, utöver den som vistats i Västra Götaland, som man känner till har finsk-ryskt ursprung.

– Det är inte så många vargar som har lyckats ta sig in i Sverige och överlevt. Det är svårt att få direktinvandrarna att överleva. De som har blivit identifierade som viktiga har i många fall skjutits under jakt med statens goda minne, i de områden där staten har lovat att vargstammen inte ska störa renskötseln, säger Nelly Grönborg.

Än så länge har tiken inte identifierats och det kan inte uteslutas att hon fått fler valpar än den som sedan några månader uppehåller sig i Västra Götalands skogar.