Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Vill locka fler till ingenjörsutbildning

Högskolan Väst antog fler än någonsin till tekniskt basår. Ett medvetet val för att få fler att söka till ingenjörsutbildningarna. Även platserna på de olika programmen utökas.

Under torsdagen kom det första antagningsbeskedet till höstens program och kurser på landets universitet och högskolor. 150 personer blev antagna till tekniskt basår på Högskolan Väst. Det är en ökning med 14 personer jämfört med förra året och flest någonsin. Antalet som sökt är också något fler än tidigare.

– Tekniskt basår är ett viktigt program som vi försöker öppna upp mer och mer varje år, säger Jan Theliander, prorektor vid Högskolan Väst.

Utbildningen ger sedan behörighet och en garanterad plats till högskolans ingenjörsprogram, program som färre och färre studenter söker till.

– Arbetslivet skriker efter ingenjörer samtidigt som färre studenter söker till utbildningarna. Tekniskt basår ger en bra förberedelse inför en ingenjörsutbildning och genom att öka antalet platser hoppas vi att fler utbildar sig till ingenjörer, säger Jan Theliander.

Färre totalt antagna i år

Till hösten ökas även platserna på högskolans program, främst de på avancerad nivå. Totalt är det 5226 personer som blivit antagna, vilket är en minskning med 514 personer från förra årets rekordantagning.

– Främsta anledningen till att antalet antagna har minskat är för att vi har minskat antalet platser på de fristående kurserna, vilket beror på tillgång till resurser, säger Jan Theliander.

Andra populära program på Högskolan Väst till hösten är socialpedagogik, sjuksköterska, webmaster och socialpsykiatrisk vård. Program som alltid ligger i topp.