Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/111

Visa upp dina vackraste höstbilder från Bohuslän

Hösten är en vacker tid att ta med sig kameran och ge sig ut i naturen för fotografi. Nu kan du skicka in dina finaste höstbilder till redaktionen.
– De gula och röda löven gör otroligt mycket för känslan, säger Bohusläningens fotograf Edvin Bergström.

Rött, gult och grönt blandas i ett härligt virrvarr när löv och växter förbereder sig för sin vintersömn. När höstdagarna är milda och solen är framme kan årstiden bjuda på ett säreget skådespel i naturen.

Har du en kamera hemma är det nu ett ypperligt tillfälle att att ge sig ut för att fånga höstlöv i sprakande färger, förklarar Bohusläningens fotograf Edvin Bergström.

– Det jag tycker verkligen utmärker hösten på ett positivt sätt är de fantastiska färgerna på träden. Försök hitta en plats där de verkligen står ut. Fokus kan ligga på något helt annat, men de gula och röda löven gör otroligt mycket för känslan. Det behöver inte vara i skogen, kanske finns en fin trädallé i närheten av där du bor, säger han.

Skicka in dina vackraste höstbilder:

Har du fångat Bohusläns höst på bild? Mejla in ditt bästa foto till: [email protected] eller lägg upp din bild i kommentarsfältet på Facebook här. Redaktionens favorit kommer få 30 dagars gratis läsning på vår sajt.

Använd ljuset till din fördel

Den lite mörkare perioden på året kan även vara en fotografs bäste vän.

– Att det är lite mulet ute kan ofta vara bra. Det ger mjukare skuggor och ett ljus som är lättare att jobba med överlag. Om det är klart och soligt är det bra att gå ut under morgonen eller eftermiddagen, när solen står lite lägre, säger han och fortsätter:

Bohusläningens fotograf Edvin Bergström. Bild: Niclas Jonasson
Bohusläningens fotograf Edvin Bergström. Bild: Niclas Jonasson

– Något jag tycker är väldigt viktigt är att våga testa sig fram och ta många bilder. Pröva alla olika vinklar du kommer att tänka på – högt, lågt, under, över, och så vidare. Det är först när du testat som du vet hur det blir. När du sedan kommer tillbaka hem med kameran full av bilder väljer du noga, och lär säkerligen hitta några riktiga fullträffar, säger han.

Här finns lövskogar du kan vandra i

I Bohuslän finns mycket skog att vandra i och på flera olika håll. För vildmarksskog finns det i Uddevalla bland annat hela Herrestadsfjällets naturreservat. När det kommer till lövskog är kommunekologen Sofia Stengavel expert och berättar att det finns flera sköna naturplatser att besöka.

– Det är väldigt vackert ute just nu, när jag åkte förbi Sagaplan tidigare idag var trädallén helt knallgul, säger hon och fortsätter:

– Vill du se solitärträd så är parkmiljöer väldigt bra och även Gustafsberg har många fina träd men är du ute efter stora bokar och ekar så har du bland annat Svartedalen i Bokenäs och Tjöstelsröds naturreservat i Ljungskile, säger hon.

Andra vackra skogar som bara är en kort bilfärd bort är Vägerödsdalar i Lysekil, Svartedalen i Stenungsund eller Vågsäters bokskog i Munkedal.