Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, under Folkhälsomyndighetens pressträff på onsdagen.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, under Folkhälsomyndighetens pressträff på onsdagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Wallensten: Kurvan ser ut att plana ut i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten ser tecken på att ökningstakten av nya coronafall i Västra Götalandsregionen har börjat mattas av efter att kurvan stigit sedan i slutet av mars.
– Vad det ser ut även där kanske det planar ut, berättade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under Folkhälsomyndighetens presskonferens .

ANNONS
|

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att ytterligare 170 personer bekräftats ha dött med covid-19 i Sverige, vilket innebär att nu totalt 1 203 personer har dött med covid-19 i landet.

Sex av de nya dödsfallen har bekräftas i Västra Götalandsregionen där totalt 60 personer har avlidit.

När det gäller nya bekräftade fall i Sverige så rapporterades 482 in det senaste dygnet. Totalt har nu 11 927 personer bekräftats vara smittade.

– Tittar vi på de nya fallen i Sverige så vet ni att det har det har varit påskhelg och vi har under flera dagar sagt att siffrorna är svåra att lita på. Just nu ser det dock ut som att det är en bestående nedgång.

ANNONS

– Jag vågar inte helt utesluta att det är någon eftersläpning, utan vi får väl avvakta någon dag till och se att det inte dyker upp fall i efterhand, men som det ser ut nu så är det positivt att vi inte har gått upp till den höjd vi hade innan helgen och därmed har uppgången i sådana fall inte fortsatt, sa biträdande biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under Folkhälsomyndighetens presskonferens på onsdagen.

Ser positiva tendenser i Västra Götaland

Även på lokal nivå i Västra Götaland menar Wallensten att man kan se tendenser på att takten i smittspridningen har börjat mattas av.

Under presskonferensen visade han upp en graf över nya fall i regionen.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens under onsdagen visade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten upp grafen för utvecklingen av nya bekräftade fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen.
Under Folkhälsomyndighetens presskonferens under onsdagen visade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten upp grafen för utvecklingen av nya bekräftade fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Bild: Folkhälsomyndigheten

– Här har vi en kurva för antal fall. Som ni ser har det varit en uppgång i slutet av mars, men vad det ser ut kanske det planar ut, men vi får även där avvakta någon dag, men det har vart fall inte varit någon uppgång efter helgen, sa Wallensten angående utvecklingen i Västra Götalandsregionen.

Totalt nu finns det nu 1 171 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

På frågan om det skulle kunna vara så att läget kan se bättre ut för att det eventuellt inte skulle genomföras lika många tester under helger svarade Anders Wallensten:

ANNONS

– Nej, det har jag svårt att tro. Än så länge är det ju patienter vi pratar om, och de ska ju testas. Däremot måste vi var försiktiga framöver när vi nu börjar testa i bredare mängd, även personal som kanske har lindriga symptom och liknande, att det kan ge en falsk ökning av antal fall igen. Vi jobbar på att kunna särskilja fall som testas av annan anledning än sjukdom för att vi ska kunna följa den här kurvan mer konstant, så att den inte påverkas av att vi ändrar strategi i vår provtagning.

LÄS MER:Anders Tegnell om avmattningen: "Släpp inte garden än"

ANNONS