Vårdare från hela världen utbytte erfarenheter

I går samlades hälso- och sjukvårdspersonal från hela världen för ett studiebesök på Näl. Konferensen Internationell Forum är igång med fokus på kvalitet och patientsäkerhet.

ANNONS
|

För 21:a året i rad arrangeras konferensen ”International Forum on Quality and Safety in Healthcare”. Arrangemanget, med fokus på kvalitet och patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården, samlar flera tusen deltagare – detta år i Göteborg.

Västra Götalandsregionen står som medarrangör och innan konferensens officiella start i dag gavs möjlighet för deltagare att göra studiebesök på några av regionens sjukhus i går.

Sjukhusdirektör för NU-sjukvården, Lars Wiklund, tycker det är roligt att få ta emot så många besökare.

– Det är jättekul. Det är en stor ära att de tar sig tiden och kommer, säger han.

Under dagen fick deltagarna bekanta sig med flera av Näl:s förbättringsprojekt. På förmiddagen fick de bland annat höra om kardiologiklinikens förbättringsarbete som tog kliniken från botten till toppen i svenska kvalitetsindex för hjärtsjukvård.

ANNONS

– Vi har varit noga med att visa en mix av hur vi löser problem och hur vi använder oss av kunskap som finns och driver ett förändringsarbete genom att förbättras, säger Lars Wiklund.

Efter lunch kunde deltagarna bekanta sig med både cancervården på Uddevalla sjukhus, vård för sköra äldre på Närhälsan Vänerparken samt med traumavård på akuten.

– Akutmottagningen på Näl är en av de största i Sverige som haft omstrukturering under flera år, säger Emma Bergman, kommunikatör.

På akuten togs deltagarna med genom att de steg en traumapatient går igenom. De samlades först i ambulansens lokaler och hörde ambulanspersonal berätta om sitt jobb för att sedan gå vidare till traumarummet, röntgen, operationssalen och till sist till intensivvårdsavdelningen.

Venke Amiling som är teamledare för sjuksköterskor på ett sjukhus i Nederländerna tycker det är bra att få se ett annat sjukhus.

Det är första gången hon är med på konferensen.

– Jag är här för att se vad jag kan lära, men också för att kunna ge, säger hon.

En annan gruppmedlem, Ghita Oelsgaard från Danmark, tycker det är bra att få se hur traumavården fungerar och få utbyta kunskaper med andra. Själv arbetar hon med kvalité och förbättring gentemot sjukhus i sin region.

ANNONS

Under resten av konferensen kommer kongressdeltagarna gå workshops och lyssna på många internationella och nationella föredragshållare.

Förra året deltog cirka 3 000 personer från 83 länder på den årliga konferensen som då hölls i London.

ANNONS