Vårdhygienen i regionen kan bli bättre

En del är mycket bra. Annat är mindre bra. Och för att personal i vården ska bidra till en vårdhygien som innebär färre infektioner hos patienterna måste allt fungera perfekt.

ANNONS
|

Det konstateras i den nya mätning kring vårdhygien som Sveriges kommuner och landsting har presenterat.

Det är den första nationella mätningen i sitt slag och det som har undersökts är bland annat desinfektion av händer före och efter patientkontakt, om personalen bär kortärmade arbetskläder, har kort eller uppsatt hår eller har ringar, klockor eller armband.

Vårdpersonal i Västra Götaland är bäst i landet på att använda kortärmade arbetskläder och att avstå från klockor, armband och ringar när de arbetar. Hela 100 procent av dem som svarade uppgav att de följde reglerna här mot 94 respektive 92 procent i hela riket.

ANNONS

När det handlar om desinfektion av händer är de anställda inte riktigt lika bra. Och för att undvika att orsaka infektioner hos patienterna måste allt fungera.

Det räcker inte om vårdpersonalen är bra på två områden men mindre bra på två, konstaterar Agneta Andersson, handläggare på avdelningen för vård och omsorg inom Sveriges kommuner och landsting.

– Det måste vara följsamhet inom alla steg vilket leder till minskade infektioner hos patienterna, säger hon. Vissa landsting kan vara bra på sex av sju områden men det räcker inte.

– Den här undersökningen visar tydligt vad som kan förbättras och därför är det en väldigt bra metod. Jag är övertygad om att de verksamheter som inte har 100 procent på vissa områden kommer att bli bättre.

– Det handlar inte om några stora kostnader utan om basala förändringar, säger Agneta Andersson.

I mätningen kring vårdhygien observerades drygt 14000 läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal i 19 landsting under en dag.

Västra Götalandsregionen fick 50 procent mot rikets 56 på den totala sammanställningen kring korrekta basala kläder och hygienrutiner.

Cirka 20000 vårdskador uppkommer varje år i Västra Götalandsregionen. De beror också på annat än hygien som till exempel remisshantering och läkemedel. Vårdskadorna kostar 1 miljard kronor per år.

ANNONS