Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

V släpper fram Stefan Löfven som statsminister

På eftermiddagen meddelade talman Andreas Norlén att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister på fredag, efter att Vänsterpartiet lovat att släppa genom S-ledaren.
– Han har goda förutsättningar att bli vald, säger talmannen.

Efter många spekulationer meddelade Vänsterpartiet på onsdagsförmiddagen att de väljer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Under gårdagen har jag haft samtal med Stefan Löfven, vi har kommit överens på ett antal punkter. Somligt har lösts ut, annat inte, säger partiledare Jonas Sjöstedt och fortsätter:

– Klausulen om att Vänsterpartiet inte skulle ha något inflytande i svensk politik är i praktiken tillintetgjord.

Han menar också att viljan att stänga ute SD spelat in i beslutet.

– Vänsterpartiet är i grunden ett antirasistiskt parti.

Löfven redo

Efter sitt möte med talmannen sade Stefan Löfven.

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, sa Stefan Löfven (S).

Annie Lööf meddelade att uppgörelsen ligger fast, oavsett besked från Vänsterpartiet.

– Centerpartiet vill vara en konstruktiv liberal motor i opposition men är beredda att släppa fram och tolerera Stefan Löfven som statsminister, säger Annie Lööf.

LÄS MER: Statsvetaren: "Vänsterpartiet har inte så många alternativ"

Ytterligare möte

Partiet har varit tydligt med att uppgörelsen som Socialdemokraterna gjort med MP, C och L innehåller för mycket högerpolitik och att klausulen om att utestänga Vänsterpartiet helt från inflytande är en förödmjukelse. Exakt vad Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet kräver för att tolerera Löfven är dock oklart.

Klart är däremot att varken Centerpartiet eller Liberalerna tänker omformulera överenskommelsen – och Stefan Löfven gav på onsdagen samma besked.

Men säger också.

– Jag står upp för de reformer vi genomfört under förra mandatperioden för jag tycker att de är bra, säger han.

Omröstning på fredag

Moderaternas Ulf Kristersson var fortsatt kritisk till överenskommelsen, och menade att C och L nu verkar bli stödpartier.

– Klausulen om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande är tillintetgjord. Stefan Löfven har garanterat Sjöstedt inflytande. Det är ett oerhört besked. Centern och Liberalerna är lurade in i en överenskommelse. Det här är en absurd regeringsbildning, säger Kristersson.

Jan Björklund reagerar på att M och KD tillsammans med V skulle fälla regeringen på frågor som marknadshyror och arbetsrätten.

- Det skulle ju vara märkvärdigt om man fäller en regering på politik som skulle stärka svensk ekonomi, jag tolkar in det i besvikelsen just nu. Det är ju politik som ligger till höger om Alliansregeringen, säger Björklund.

Jimmie Åkesson (SD) tror att Löfven kommer väljas till statsminister. Han säger att partiet tillsammans med M och KD nu kan driva politik i opposition, och avfärdade samtidigt andra partiers syn på SD som ett ytterkantsparti.

– Det är alla andra som är konstiga, det är vi som är normala, sa han.

Talmannen presenterade Stefan Löfven som statsministerkandidat strax efter lunch. Omröstningen hålls i riksdagen på fredag.

– Jag bedömer att han har goda möjligheter att bli vald, säger talman Andreas Norlén.