Huruvida butiker och restauranger följer reglerna kring kameraövervakning kontrollerar nu länsstyrelserna. I onsdags granskade man köpcentret i Torp.  (arkivbild)
Huruvida butiker och restauranger följer reglerna kring kameraövervakning kontrollerar nu länsstyrelserna. I onsdags granskade man köpcentret i Torp. (arkivbild)

Vanligt med olaglig kameraövervakning

Just nu gör länsstyrelserna en omfattande tillsyn av kameraövervakning. I tisdags besökte man Torp för att kontrollera butiker och restauranger. 
– Det fanns en del att anmärka på, säger Ingemar Sunnerdahl, på rättsenheten i Västra Götaland.

ANNONS
|

Den allmänna kameraövervakningen har ökat kraftigt i Sverige. Därför kommer de 18 länsstyrelserna under 2013 tillsammans genomföra en särskild tillsyn, genom oanmälda och anmälda besök i köpcenter och gallerior.

I Bohuslän påbörjades det arbetet redan i tisdags. Då tillbringade Ingemar Sunnerdahl och hans kollegor en heldag på Torp.

Följer upp

Resultatet är inte sammanställt ännu men han konstaterar:

– Det fanns en del att anmärka på. Vi kommer följa upp detta och jobba vidare.

Centrumchefen på Torp, Håkan Pekkari säger att han inte var medveten om tillsynsbesöket, men att ansvaret för kameraövervakningen inte ligger på fastighetsägarna.

– Att regler och lagar kring detta efterföljs ligger på den enskilde näringsidkaren.

ANNONS

I dagarna kom även resultatet från tillsynen länsstyrelserna genomförde under 2012 på 275 skolor och 118 restauranger i hela landet. 29 procent av de granskade restaurangerna och 41 procent av skolorna visade sig bedriva olaglig allmän kameraövervakning.

– Skolorna hade mer brister än vi räknat med, på flera ställen var kamerorna på skolgårdar och andra utrymmen där allmänheten har tillträde till hela dagen. Tillstånden de får gäller begränsade tider, kvällar och nätter. Ett tydligt brott mot de lagar som finns, säger Ingemar Sunnerdahl.

I Västra Götaland granskades 36 skolor – varav 24 fick anmärkningar. Ingen av de granskade skolorna låg dock i Bohuslän. Det samma gäller tio restauranger som nu måste rätta till sina brister.

– VI har hittills koncentrerat oss på städer som Göteborg och Trollhättan, där flera restauranger hade kameror uppe trots att tillstånd saknades. Nu går vi vidare med det, även i Bohuslän.

"Allvarligt"

Att så många fick anmärkningar vid tillsynen är allvarligt och nedslående, menar länsstyrelserna.

– Människor ska inte övervakas i onödan. Man måste väga kamerabehovet mot intrånget i personers liv, det måste vara motiverat med övervakning, man vill inte skapa ett kontrollsamhälle, säger Ingemar Sunnerdahl.

Innebär att kameror riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde.

Om man vill övervaka ett sådant område behövs tillstånd, alternativt anmälan till länsstyrelsen.

Man behöver inget tillstånd för att övervaka slutna områden inom företag, industriprocesser, rum i hemmet och liknande – om allmänheten inte har tillträde till platsen.

Länsstyrelsen övervakar att reglerna följs genom att besöka de platser dit allmänheten har tillträde.

Exakt vad som gäller regleras i personuppgiftslagen och lagen om allmän kameraövervakning.

Källa: Länsstyrelsen

ANNONS