MÅNGA SJUKA BARN. Februari ”Vabruari” är en period då många föräldrar stannar hemma från arbetet för att vårda sjuka barn.
MÅNGA SJUKA BARN. Februari ”Vabruari” är en period då många föräldrar stannar hemma från arbetet för att vårda sjuka barn.

Var redo - "vabruari" är här

Februari är den månad då flest småbarnsföräldrar stannar hemma från jobbet för vård av sjukt barn (vab). ”Vabruari” har därmed blivit ett begrepp som Försäkringskassan förutspår når upp till toppnivåer i år igen.

ANNONS
|

Statistiken talar sitt tydliga språk: runt 200 000 föräldrar ”vabbar” i februari månad varje år, och i fjol slogs nya rekord. Enligt Försäkringskassan lär den kommande februarimånaden inte bli något undantag;

– Nej, om vi ser till hur det har sett ut de senaste åren tror vi absolut att vi kommer upp till toppnivåer igen, säger Eva-Marie Wulff, Press- och kommunikationsansvarig, Försäkringskassan i Västra Götaland.

Hon förklarar att februari tillhör de så kallade ”toppmånaderna”, som sticker ut överlägset när det gäller vård av sjukt barn, men påpekar att det brukar synas först i mars.

– Det är då vi sammanställer statistiken för februari och gör de flesta utbetalningarna. Men mars månad är även den en ”toppmånad”. Så man kan säga att begreppet ”Vabruari” sträcker sig över en något längre period.

ANNONS

I vårt område togs sammanlagt 6 484 nettodagar (exempelvis två halvdagar) ut under förra årets februarimånad (2015), enligt siffror från Försäkringskassan. 2869 av dem togs ut i Uddevalla, vilket var flest i området. Minst antal dagar togs ut i Färgelanda, 318 stycken.

Totalt sett ligger ”vabruari” statistiken, både lokalt och i övriga landet, som sagt högt. Försäkringskassan räknar nu med att tillfällig föräldrapenning kommer att tas ut för mellan 180 000 och 200 000 sjuka barn i landet i februari.

Frågan är varför så många barn blir sjuka under just denna period – och om man kan göra något åt det?

Att säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sin topp nu, är de flesta medicinska experter på det klara med.

– Det gäller egentligen alla sjukdomar som är luftvägsvirus. De florerar när det är som kallast ute – samtidigt som vi då samlas inomhus, i förskolor, skolor och hostar, nyser och tar på varandra. En period som gjord för smitta, säger Eva Lindhusen Lindé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Hon påpekar att barn är riktiga smitthärdar som, av förklarliga skäl, inte har ett utvecklat hygientänk. Därför bör man som vuxen försöka ha koll på ett par grejer.

– Vill man undvika smittrisk så var extra noga med handhygienen och se till att vara ute i friska luften med barnen. Vi ser tydligt att förskolebarn som är mycket ute löper mindre risk att smittas än de som är mycket inne.

ANNONS

-----------------------------------------------

Doktorns goda råd:

Eva Lindhusen Lindé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland delar med sig av goda råd.

Undvika stora folksamlingar i onödan när det råder ”virustider”.

Tänk på att hålla god handhygien och försök undvika att nysa, hosta och snyta dig i närheten av andra.

Låt barnen vara mycket ute i friska luften, då smittar de inte på samma sätt som när de samlas i grupper inomhus. Planera gärna in roliga utomhusaktiviteter med hela familjen.

Skicka inte sjuka barn till förskola eller skola.

Oroa dig inte för mycket. Barn håller på att bygga upp sitt immunförsvar vilket gör de känsligare och mer mottagna för virusinfektioner. Det går inte att undvika att de blir sjuka då och då.

ANNONS