Domstolssalen i Salé inför torsdagens förhandlingar i fallet där två skandinaviskor mördades brutalt i bergskedjan Höga Atlas.
Domstolssalen i Salé inför torsdagens förhandlingar i fallet där två skandinaviskor mördades brutalt i bergskedjan Höga Atlas.

25-åring erkänner Marockomord: "Ångrar det"

Bakom en glasvägg framträdde de fyra huvudåtalade männen i rätten i marockanska Salé på torsdagen. De åtalas för att ha bragt två skandinaviska turister om livet i december i fjol.

ANNONS

Rättegången var inledningsvis planerad till den 2 maj, men sköts upp två gånger. Under torsdagen fick åklagaren för första gången ställa sina frågor till den 25-årige man som misstänks ha varit drivande bakom dubbelmordet i bergskedjan Höga Atlas den 17 december.

Precis som i polisens förhör erkände mannen att han på ett brutalt sätt mördat en av kvinnorna.

- Jag ångrar det, sade han enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

ANNONS

Mannen tillade att han inte längre vet om han fortfarande stödjer terrorgruppen IS.

- När jag greps visade polisen mig en annan sida av IS. För att vara ärlig är jag fortfarande förvirrad. Jag brukade älska IS, men nu vet jag inte.

Valde på måfå

De två skandinaviska kvinnorna – en 24-årig danska och en 28-årig norska – befann sig i Marocko på semester. De hittades mördade, med huvuden skilda från kropparna, i ett tält intill helgedomen Sidi Chamharouch i Höga Atlas den 17 december.

I polisens utredning växer en terrorcell fram, löst sammansatt och utspridd över hela landet.

25-åringen, bosatt utanför Marrakesh och pappa till en liten dotter, kallades "emiren", och sågs som en ledarfigur. Han var redan känd av polisen – när terrorgruppen IS utropade sitt kalifat i Syrien och Irak 2014 försökte han åka dit, men greps och dömdes till 13 månaders fängelse.

- Där, i fängelset, radikaliserades han ytterligare. Han träffade medlemmarna i sin framtida terrorcell, och fortsatte att rekrytera medlemmar efter att han släppts, säger Abdelali el Hourri, journalist vid den marockanska nyhetssajten Médias24 som bevakar rättegången, till TT.

ANNONS

25-åringen och de tre huvudåtalade männen planerade inledningsvis ett attentat mot marockanska myndigheter, men misslyckades med att konstruera bomber. I stället vändes deras blickar till de glesbefolkade dalarna runt bergstoppen Jbel Toubkal i Höga Atlas – ett populärt resmål för vandringssugna turister.

I skydd av sitt tält betraktade gruppen där flera möjliga offer – en ensam bergsvandrare, två cyklister – men hindrades av närvarande bybor och guider. Fyra dagar förflöt innan de två skandinaviska kvinnorna anlände till platsen.

De mördades strax efter midnatt, enligt polisens utredning.

"Varför?"

De fyra män huvudåtalade männen – varav tre av dem tros ha utfört mordet – riskerar dödsstraff om de döms, även om dödsstraff inte verkställs i Marocko sedan 1993. Ytterligare tjugo män står åtalade för att ha varit medlemmar i terrorcellen.

Den marockanske advokaten Khalid el Fataoui representerar den danska kvinnans familj i rätten. Han har pläderat för att den marockanska staten ska hållas moraliskt ansvariga för morden, och därmed betala skadestånd till offrens familjer.

Hans jobb är också att ge familjerna svar, säger han.

- Tack vare polisens ambitiösa arbete vet vi vad som har hänt. Men vi vet fortfarande inte varför. Varför valde de dessa oskyldiga kvinnor? Varför begick de dessa bestialiska mord? Det har familjerna rätt att få veta, säger Khalid el Fataoui till TT.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av texten framgick det inte att dödsstraff inte verkställs i Marocko.

TT
ANNONS