<em id="emphasis-3d9f68572b3906b219ffba378355c680">Arkivbild. </em> Ett 60-tal barn i Gambia kan ha dött på grund av att de fått i sig en hostmedicin med för höga halter av skadliga kemikalier. Bilden har inget med händelsen att göra.
Arkivbild. Ett 60-tal barn i Gambia kan ha dött på grund av att de fått i sig en hostmedicin med för höga halter av skadliga kemikalier. Bilden har inget med händelsen att göra. Bild: Kevin D. Liles

66 barn dog på grund av njurskador – kan finnas koppling till hostmedicin

I Gambia har 66 barn dött på grund av akuta njurskador. FN:s hälsoorgan utreder nu om dödsfallen kan ha kopplingar till en indisktillverkad hostmedicin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Indien undersöker just nu huruvida ett ett 60-tal barn i afrikanska Gambia kan ha dött på grund av en indisktillverkad hostmedicin, vilket Reuters rapporterar.

På onsdagen uppgav Världshälsoorganisationens (WHO:s) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus för reportrar att FN:s hälsoorgan undersöker ett flertal dödsfall som skett på grund av akuta njurskador.

Det var i slutet av september som FN:s hälsoorgan informerade Indiens motsvarighet till Läkemedelsverket om dödsfallen i slutet av förra månaden, varpå tillsynsmyndigheten inledde en utredning. Utredningen pågår nu tillsammans med det indiska läkemedelsverket och den New Delhi-baserade läkemedelstillverkaren Maiden Pharmaceuticals, som producerar hostmedicinen.

Enligt WHO:s labbundersökningar ska hostmedicinen ha innehållit ”oacceptabla” halter av kemikalierna dietylenglykol och etylenglykol, som bland annat används som lösnings- och smörjmedel inom industrier och kan orsaka svåra njurskador. Kemikalierna återfinns vanligtvis i bromsvätska och kylarvätska.

ANNONS

Indiens regering har bett WHO att dela sin rapport om dödsfallen och säger att de kommer att vidta "alla nödvändiga åtgärder i frågan", enligt Reuters.

Det indiska läkemedelsföretaget uppger att de endast exporterar hostmedicinen till Gambia.

ANNONS