I Islamabad hissade president Mamnoon Hussain nationsflaggan vid en ceremoni på måndagen i närvaro av Kinas biträdande premiärminister Wang Yang, som är på besök.
Då klockan slog midnatt mellan den 14 och den 15 augusti 1947 upplöstes Brittiska Indien i de två nya, självständiga staterna Indien och Pakistan. Kolonialväldets tid var över, men separationen blev blodig och födde en tvedräkt som lever än.
Brittiska Indien kallades juvelen i imperiets krona, men 1947 hade trycket från självständighetsrörelsen blivit för stort och det av andra världskriget försvagade Storbritannien valde att frånträda sin besittning. Men med avkolonialiseringen splittrades också landet i två delar – en muslimsk och en hinduisk.
Delningen var kaotisk. Den brittiske generalguvernören Louis Mountbatten tidigarelade på eget bevåg maktöverlämnandet med ett år och gränsen mellan de nya staterna drogs upp av en Londonbaserad kommitté med utdaterade kartor och bristande lokalkännedom. Rakt genom byar, jordbruksmarker och familjer.
Flyktingskaror
Omvandlingen utlöste vad som ibland beskrivs som den största migrationen i mänsklighetens historia. Siffrorna är osäkra, men uppskattningsvis 10–15 miljoner människor flydde när deras hem en dag plötsligt låg på "fel" sida av den gräns som skulle skilja muslimer från hinduer. Uppemot två miljoner människor dödades i våldsamheterna som följde.
Delningen hade annonserats kort efter att det brittiska Arbetarpartiet vann parlamentsvalet 1945. Saleem Hasan Siddiqui, då sex år gammal, minns hur de etniska motsättningarna i Delhi trappades upp efter beskedet.
- Den allmänna stämningen fylldes av misstro, av rädsla. Ingen var beredd att lita på sin nästa, säger han till nyhetsbyrån AP.
- De hackade människor i bitar och kastade dem i den uttorkade kanalen. Alla var som galna, dödade vem de än såg. Hinduer, muslimer, vem som helst. Ingen skonades egentligen.
Överfulla tåg
Jamshed Jahan Ara, i dag 76 år och boende i Karachi, minns hur hon som barn färdades på ett överfullt tåg mot det nya landet Pakistan. Medan beväpnade män närmade sig instruerade fadern hennes storebror att döda familjens kvinnor hellre än att låta dem falla i fiendens händer.
- Jag frågade: "Varför ska Neeam döda mig? Jag har inte gjort någonting fel", berättar hon för AP.
Massakrer födde vedergällningsaktioner. Brutaliteten födde trauman som gick i arv från generation till generation. Indien och Pakistan var fiender redan då nationerna föddes. De är fortfarande fiender, i dag utrustade med kärnvapen.
Pakistan var vid självständigheten en demokratisk federal stat med religiös konstitution. Landet har sedan dess genomgått fyra militärkupper och präglas i dag av korruption, terrorism och bristande respekt för mänskliga rättigheter.
Samtidigt är Pakistan hemvist för en bred skara sociala rörelser och aktivister – däribland 2014 års Nobelpristagare Malala Yousafzai – som verkar för att framtiden ska bli annorlunda än Pakistans blodiga historia.
Den nya staten Pakistan inrättades egentligen vid tolvslaget mellan den 14 och 15 augusti 1947, men nationens födelsedag firas den 14 augusti eftersom den brittiska generalguvernören Mountbatten då utropade självständigheten vid en informell ceremoni i Karachi.
Landet bestod ursprungligen av de två delarna Västpakistan, dagens Pakistan, och Östpakistan, dagens Bangladesh. De bägge delarna förenades av religion men splittrades av 150 mil av indiskt territorium mellan sig. Efter en blodig konflikt utropade 1971 den nya staten Bangladesh sin självständighet. Pakistan förlorade därmed halva sin befolkning.
Landets politik har präglats av militärkupper och mäktiga familjedynastier. Kriget i Afghanistan har under flera decennier skapat instabilitet. Konflikten med grannen Indien om området Jammu och Kashmir skördar regelbundet offer.
Pakistan gränsar till Iran i väster, till Afghanistan i nordväst, till Kina i norr och till Indien i öster. Landet är, med sina runt 200 miljoner invånare, en av världens folkrikaste stater.
Källor: TT, NE