Förberedelser för det privata bygge av en gränsbarriär som gruppen We Build the Wall genomför i USA-delstaten New Mexico.
Förberedelser för det privata bygge av en gränsbarriär som gruppen We Build the Wall genomför i USA-delstaten New Mexico.

Aktivister bygger Mexikomur på egen hand

Frustrerade anhängare till USA:s president Donald Trump tar nu saken i egna händer: I delstaten New Mexico pågår ett privat bygge av en gränsmur. Projektet stöds av presidentens tidigare strateg, högerpopulisten Steve Bannon.

ANNONS
|

Bannon är ordförande för den rådgivande kommitté som bistår gruppen We Build the Wall , som i sin tur startats av krigsveteranen Brian Kolfage. Med hjälp av så kallad crowdfunding har Kolfage samlat in över 20 miljoner dollar för att privat bygga delar av presidentens utlovade mur mot Mexiko – ett projekt som stött på stort politiskt motstånd.

Vill fylla i

Det bygge som startade i dagarna på privat mark ska enligt gruppen binda samman två existerande gränsstängsel i New Mexico, precis intill gränserna mot Texas och Mexiko och helt nära staden El Paso.

- Gränspolis har sagt till oss att det här är den viktigaste sträckan. Terrängen är svår vilket gör att staten inte prioriterat den (vid tidigare barriärbyggen), sade Bannon nyligen till CNN.

ANNONS

Enligt Bannon är det så gruppen vill agera, genom att fylla i hålrum och binda ihop redan befintliga gränsbarriärer på viktiga platser.

Kris Kobach, tidigare statssekreterare i delstaten Kansas och rådgivare till We Build the Wall, kallar barriären för "en gåva" till sina landsmän. Kobach är känd för sin tuffa syn på invandring och förekommer i spekulationerna kring vem president Trump kommer att utse till nästa minister för inrikes säkerhet.

- Det var löjligt enkelt att ta sig runt El Paso-muren innan vi byggde det här, säger han till The New York Times.

Politisk huvudvärk

Att bygga en heltäckande gränsmur mot Mexiko var ett av president Donald Trumps mest uppmärksammade vallöften. Gång på gång har han hävdat att droger och brottslingar flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda sättet att stoppa dem – något som ifrågasatts av expertis. Finansieringen av murbygget är fortfarande inte säkrad och har varit föremål för upprepade bråk mellan presidenten och främst Demokraterna i kongressen.

ANNONS

Just politikernas oförmåga att agera var skälet till att Kolfage drog i gång sin insamling. Bygget av den uppemot 15 kilometer långa muren i New Mexico rapporteras gå fort, även om frågetecken kring bland annat bygglov stundtals har pausat verksamheten. Notan kommer att landa på 6–8 miljoner dollar, enligt medier – en spottstyver jämfört med de mångmiljardbelopp Trump försöker få loss i Washington.

Var gruppen ska bygga härnäst ligger man lågt med, eftersom de inte vill stöta på stämningar eller protester. Sådana har redan uppstått i New Mexico. Men den bebyggda markens ägare Jeff Allen verkar vara nöjd.

- De gör ett fantastiskt jobb. Jag har bekämpat illegala (migranter som olagligt tagit sig över gränsen) på den här marken i sex år, säger han till CNN.

TT
Bakgrund: President Trump och USA:s södra gräns

Gränssäkerhet och en tuffare invandringspolitik är profilfrågor för USA:s president Donald Trump. Ett av hans mest framträdande löften under valrörelsen 2016 var att bygga en gränsmur mot Mexiko.

Trump hävdade då som nu att brottslingar och narkotika flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda sättet att stoppa detta.

Under sin tid vid makten har presidenten på olika sätt stramat åt migrationspolitiken. I fjol meddelades bland annat att nolltolerans råder mot olaglig invandring och att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen ska gripas och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september i fjol, greps nära 397000 personer för sådana brott, vilket var färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400000. De senaste månaderna har dock antalet gripanden ökat dramatiskt.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för bygget. Det kravet har Trump tvingats backa ifrån, men han hävdar att Mexiko ändå kommer att stå för pengarna i och med omförhandlade handelsavtal.

Direkt finansiering av murbygget har dock blivit en huvudvärk för Vita huset. I budgetförhandlingar i höstas begärde Trump 5,7 miljarder dollar. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten under vilken 800000 statsanställda permitterades.

Genom kongressförhandlingar i februari avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödläge för att frigöra ytterligare medel. En majoritet i kongressen röstade i mars för att avbryta nödläget, men då lade Trump in sitt första presidentveto.

ANNONS