Mördade journalisten Daphne Caruana Galizia hedras med blommor och ljus. Arkivbild.
Mördade journalisten Daphne Caruana Galizia hedras med blommor och ljus. Arkivbild. Bild: Jonathan Borg/AP/TT

Bröder dömda för journalistmord

Två bröder som åtalats för mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia 2017 ändrade sig inför sittande domstol och förklarade sig skyldiga. De har nu dömts till fängelse i 40 år.

ANNONS

Bröderna George och Alfred Degiorgio döms till fängelse i 40 år för att ha placerat ut den bilbomb som för fem år sedan dödade Daphne Caruana Galizia.

– Deras ställningstagande har förändrats. De säger att de är skyldiga, sade försvarsadvokat Simon Micallef Stafrace under den första rättegångsdagen – som efter erkännandet också blev den avslutande dagen.

Fällde premiärminister

Den 53-åriga undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia dödades 2017. Mordet utlöste omfattande protester som ledde till att premiärministern Joseph Muscat senare tvingades avgå. En utredning gav dessutom den dåvarande regeringen ansvar för bland annat försummelse då man inte tagit hoten mot journalisten på allvar.

ANNONS

Maltas premiärminister Robert Abela välkomnar domen:

"Dagens dom är ytterligare ett viktigt steg för rättvisa för Caruana Galizias familj", skriver han på Twitter och lägger till att domen också är betydelsefull för rättssystemet och demokratin i Malta.

Ytterligare rättegångar

En tredje man, Vincent Muscat, fälldes för mordet i en rättegång förra året och dömdes till 15 års fängelse.

Bröderna Degiorgio, 59 respektive 57 år gamla, har tidigare förnekat anklagelserna, och en av dem utbrast i hånfulla ord mot åklagaren när han kom in i rättssalen.

Bröderna har tidigare försökt att nå en rättslig uppgörelse. De hävdade då att de kunde peka ut en tidigare minister i utbyte mot nedlagt åtal, vilket nekades.

Åklagare anser att den som planerade mordet är affärsmannen Yorgen Fenech. En rättegång mot honom har ännu inte inletts.

ANNONS