Daníel har tagit tusentals bilder på vulkanutbrottet

Det var i slutet av mars i år som vulkansystemet Krysuvik på Reykjaneshalvön fick sitt första utbrott flera hundra år. Utbrotten föregicks av tiotusentals mindre skalv i området och sedan det första utbrottet har nya kratrar bildats i den aktiva vulkanen. Daníel Páll Jónasson från Island har själv besökt kratrarna över 20 gånger och tagit tusentals bilder på utbrottet.

ANNONS
|

Fredagen den 25 mars inträffade ett utbrott i Fagradalsfjall i vulkansystemet Krysuvik på Reykjaneshalvön. Krysuvik har varit inaktivt i över 900 år. Senaste gången ett vulkanutbrott inträffade på halvön var år 1240, rapporterar TT som hänvisar till den isländska meteorologiska myndigheten IMO.

Vulkanen nu varit aktiv i fem månader och under den tiden har nya kratrar bildats och lavan har förändrat landskapet runt kratrarna.

– Det är ganska magiskt att se landskapets utveckling, säger Daníel Páll Jónasson som bor i Reykjavik.

Har varit bara meter från lavan

Daníel Páll Jónasson har själv besökt kratrarna 27 gånger. Vid senaste besöket lyckades han komma bara ett tiotal meter från lavan som strömmade ner för sluttningen och filmen har sedan uppmärksammats av isländska medier.

ANNONS

– Jag jobbar nu inom it men ska snart gå tillbaka till universitetet och göra klart min masterutbildning i fysisk geografi. Jag skrev min kandidatuppsats om vulkanutbrott i området men eftersom det senaste utbrottet var för flera hundra år sedan trodde jag inte att jag någonsin skulle få se ett utbrott här på riktigt. Så jag anser mig själv vara extremt lyckligt lottad som får bevittna det här.

Han berättar att i början av utbrottet och när nya kratrar öppnar sig har man stängt av området runt kratern då det har varit svårt att förutspå hur stor den skulle bli men allt eftersom har man kunnat komma närmre och närmre vulkanutbrottet. Vid Daníel senaste besök var han bara ett tiotal meter från lavan.

– Det är riktigt varmt i närheten av kratrarna. När jag har stått som närmast och fotat har jag fått upp varningar på min telefon om att det inte går att använda kameran längre för att telefonen är för överhettad, säger han och fortsätter:

– Någon gång har det varit lite obehagligt när lavan bara forsat ner för berget som ett vattenfall för man vet inte hur snabbt den kan byta riktning.

Har tagit tusentals bilder på vulkanen

Kratern är en timmes bilresa från Reykjavik men toppen på kratern syns inifrån staden.

ANNONS

– En klar kväll lyses rökmolnet som bildas ovanför kratern upp av den röda magman underifrån. Det är en väldigt häftig syn. Väldigt vackert.

Inget vet hur länge utbrottet kan pågå då det inte går att mäta hur mycket magma som finns i vulkanen.

– Det är en av anledningarna till att jag varit vid vulkanen så många gånger. Man vill ta vara på den här möjligheten att studera det. Första gången jag var vid kratern var två dagar efter utbrottet och jag har nog tagit över 10 000 bilder och flera hundra filmer på utbrottet hittills.

ANNONS