USA:s försvarsminister Lloyd Austin på torsdagen.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin på torsdagen. Bild: Kevin Wolf/AP/TT

Danmark och Nederländerna leder F16-utbildning

Danmark och Nederländerna.
De två länderna har tagit på sig ansvaret för att koordinera utbildningar i de amerikansktillverkade F16-planen för ukrainska piloter.

ANNONS
|

Det meddelar USA:s försvarsminister Lloyd Austins efter ett möte som samlat försvarsledare från hela världen. Under mötet dryftades det militära stödet till Ukraina – och de amerikanska planen.

– Jag vill tacka Danmark och Nederländerna som har bestämt sig för att leda den här europeiska koalitionen för att tillhandahålla utbildning inom F16 för ukrainska styrkor, säger Austin under en pressträff.

"Långsiktigt engagemang"

Vidare säger han att USA, Danmark, Nederländerna och andra allierade under de kommande veckorna ska arbeta fram en tidsram för utbildningen.

– Att påbörja arbetet med F16-utbildningarna nu är ett viktigt exempel på vårt långsiktiga engagemang för Ukrainas säkerhet.

Det var i förra veckan som USA:s president Joe Biden gav grönt ljus åt andra länder att leverera de amerikansktillverkade planen till Ukraina.

ANNONS

Inför torsdagens möte sade försvarsministern att USA:s förhoppning var att de ukrainska piloterna ska börja utbildas inom de kommande veckorna.

– Det här kommer att ytterligare stärka och förbättra det ukrainska flygvapnets förmåga på lång sikt, sade Austin.

Sanktioner mot Wagnerledare

Det amerikanska finansdepartementet meddelar också på torsdagen att man belägger ledaren för den ryska legosoldatgruppen Wagner i Mali, Ivan Aleksandrovitj Maslov, med sanktioner.

Departementet anser att det finns indikationer på att Kreml försöker använda den västafrikanska nationen som en mellanstation för vapentransporter till ryska styrkor i Ukraina – det här skulle bland annat kunna göras genom falsk dokumentation.

Den mäktiga paramilitära gruppen, kontrollerad av Jevgenij Prigozjin, etablerade sig i Mali förra året på uppdrag av den styrande juntan och för att söka affärsmöjligheter inom gruvdrift efter att franska soldater dragit sig ur landet.

ANNONS