Donald Trump dök för andra dagen i rad upp i domstolen i New York.
Donald Trump dök för andra dagen i rad upp i domstolen i New York. Bild: Curtis Means/AP/TT

Domaren lägger munkavle på Trump

USA:s expresident Donald Trump förbjuds att göra personliga påhopp i samband med rättegången i New York. Detta efter att han skrev nedsättande om domstolspersonal på sociala medier.

ANNONS
|

Ordern – som gäller alla parter i målet och endast avser verbala attacker mot domstolspersonal – kommer från domaren Arthur Engoron efter att Donald Trump publicerade ett nedsättande inlägg på sociala medier om Engorons främsta jurist, Allison Greenfield.

– Personliga angrepp på medlemmar av min domstolspersonal är oacceptabla, sade domaren Engonon.

Enligt nyhetsbyrån AP har inlägg redan tagits bort.

Trump fortsatte också ilsket att än en gång verbalt attackera domaren och åklagaren inför bland annat journalister i samband med rättegången, rapporterar CNN.

Kommer att vittna

Det var andra dagen i rad som expresidenten närvarade vid bedrägerirättegången mot honom och hans familjeföretag. Han lovade att ställa sig i vittnesbåset – när "tiden är lämplig".

ANNONS

Trump förväntas vittna senare under rättegången, och finns med på vittneslistan för både åklagar- och försvarssidan.

Domaren Arthur Engoron har redan funnit Trump och hans familjeföretag skyldigt till bedrägeri. Rättegången handlar om påföljden, påminde Engoron under tisdagen. Reprimanden kom sedan Trumps advokater i långa inlägg försökt bestrida skuldfrågan.

Riskerar böta 250 miljoner dollar

Trump har också utropat delseger och påstått att en stor del av anklagelserna preskriberats, trots att domaren gjort en annan bedömning.

– Den här rättegången är inte till för att ändra vad jag redan beslutat, dundrade Engoron.

Trump riskerar att böter på 250 miljoner dollar för att ha blåst upp värdet på sina tillgångar, och förlora rätten att göra affärer i delstaten New York. Rättegången är planerad att pågå till den 22 december.

Flera andra rättsprocesser pågår mot den tidigare presidenten.

Bakgrund: Rättsprocesser mot Donald Trump

Flera större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump och utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Här är några av de rättsliga processerna:

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti, anklagad för ha försökt få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga dokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör anklagelser om försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

ANNONS