Drunknade barn flöt iland på Medelhavsstrand

Dramatiska bilder på drunknade barn som spolat upp på en libysk strand sätter ytterligare ljus på flyktingkrisen. Hittills i år har över 500 migranter dött på Medelhavet. "Dessa små barn och kvinnor hade drömmar och ambitioner”, skriver grundaren av en välgörenhetsorganisation på Twitter, enligt The Guardian.

ANNONS
|

Runt 130 personer dog när en gummibåt förliste på Medelhavet utanför Libyens kust den 22 april.

Nu har bilder på barn som flutit upp på en libysk strand börjat cirkulera i sociala medier, vilket får flera att dra paralleller till bilden på den treårige pojken Alan Kurdi, som drunknade på en turkisk strand under flyktingkrisen 2015.

"Jag är fortfarande i chock över skräcken i dessa bilder. Dessa små barn och kvinnor hade drömmar och ambitioner”, skriver organisationen Proactiva Open Arms grundare Oscar Camps på Twitter.

Enligt den italienska journalisten och Libyenexperten Nancy Porsia hittades kropparna på en strand i den libyska staden Zuwarah på lördagen. Kropparna togs omhand av libysk militär som begravde dem på en närliggande kyrkogård.

ANNONS

Över 500 döda på Medelhavet i år

Men enligt FN:s italienska migrationscenter är det dock inte klarlagt när dessa offer skeppades iväg från Libyen, eller vad som hände med deras båt.

– Detta är dramatiska bilder. Vi försöker gå till botten med detta tillsammans med våra libyska kollegor. Det är många skeppsvrak som aldrig dokumenteras. Vi kan inte utesluta att detta är ett av dem, säger talespersonen Flavio Di Giacomo till The Guardian.

Över 2 200 migranter omkom i fjol när de försökte nå Europa via Medelhavet, enligt FN:s migrationsorgan IOM. Sedan årsskiftet har över 500 människor omkommit eller rapporterats som saknade sedan de försökt nå Europa via Medelhavet, uppskattar FN:s flyktingorgan UNHCR. Nära 24 000 migranter har lyckats ta sig över till Europa via Medelhavet under samma period.

ANNONS