Ett flygplan av typen Canadair vid bränderna nära Palermo i Italien sommaren 2021. Arkivbild.
Ett flygplan av typen Canadair vid bränderna nära Palermo i Italien sommaren 2021. Arkivbild. Bild: Salvatore Cavalli/AP/TT

EU dubblar brandflyget inför sommaren

EU dubblar antalet flyg som ska kunna hjälpa till i bekämpningen av skogsbränder i medlemsländer och närliggande länder de närmaste månaderna.

ANNONS

Tio plan av typen Canadair, 14 amfibieplan och fyra helikoptrar ska finnas till hands inför vad som skulle kunna bli en intensiv brandsommar, meddelar EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic.

– Året har redan startat mycket torrare än genomsnittet, säger han, och nämner bland annat torkan som rått fram till nyligen i Portugal, Spanien, södra Frankrike och norra Italien.

Efter att 2022 blev den varmaste sommaren i Europa sedan statistik började föras meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i september en plan på att dubblera antalet flyg.

Flygplanen och helikoptrarna är utspridda strategiskt i EU så att de ska kunna svara snabbt i hela området under månaderna juni till oktober. De är placerade i tio medlemsstater: Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Portugal, Spanien, Sverige, Tjeckien och Tyskland.

ANNONS

EU tillhandahåller medel så att myndigheterna i de tio länderna ska kunna hålla flottan, som kallas Resceu, i beredskap.

ANNONS