EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová vill stoppa otillbörliga stämningar av journalister och människorättsaktivister i EU. Arkivfoto.
EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová vill stoppa otillbörliga stämningar av journalister och människorättsaktivister i EU. Arkivfoto. Bild: John Thys/AP/TT

EU vill skydda journalister mot stämningar

Ogrundade stämningar av journalister och människorättsaktivister måste stoppas, manar EU-kommissionen i nya förslag.

ANNONS

På engelska används ordet "slapp" allt oftare för att beskriva när någon försöker tysta journalister och aktivister som kommit med oönskade uppgifter eller avslöjanden genom att dra dem inför domstol.

Processerna riskerar ofta att bli dyra och dessutom landa i ännu dyrare skadestånd, vilket får många att dra öronen åt sig.

Alltför många, tycker nu EU-kommissionen, som manar till åtgärder.

"Enorm roll"

– Det här är en kamp mellan David och Goliat. I en demokrati spelar journalister och andra som har i uppdrag att kontrollera makthavare en enorm roll och det paket som vi nu presenterar kommer att se till att de kan göra det, hävdar öppenhets- och värderingskommissionären Vera Jourová på en presskonferens i Bryssel.

ANNONS

I fall där personer stäms från andra länder föreslår hon nu att domstolar enklare ska kunna fastslå och säga nej om stämningen anses obefogad och till och med straffa den som ligger bakom. I sådana fall ska också den som stämmer behöva betala alla kostnader, inklusive för den stämdes försvarare.

Parallellt rekommenderar man också EU-länderna att ta bort möjligheten att döma till fängelse i förtalsmål.

Mördade

Åtgärderna kommer delvis som en reaktion på morden 2017 och 2018 på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia och slovaken Jan Kuciak. Båda var föremål för en lång rad stämningar av personer som ogillat deras rapportering.

– Vi har arbetat på det här i Daphnes namn och jag känner det som att hon har varit med oss, säger Vera Jourová i Bryssel.

Fler åtgärder till skydd för det fria ordet kommer i sommar då förslag till en europeisk pressfrihetslag ska presenteras.

Fakta: Slapp

Ordet slapp är en förkortning av engelskans Strategic Lawsuits Against Public Participation (på svenska strategiska stämningar för att förhindra allmänt deltagande) och används för att beskriva när någon försöker tysta kritiker genom att dra dem inför dyra domstolsprocesser.

EU-kommissionen vill nu göra det lättare för domstolar att avvisa ogrundade processer och även kunna bötfälla den dom står bakom. Dessutom vill man att EU-länderna ska vägra att erkänna domar i förtalsprocesser som utdömts i länder utanför EU, om de kan anses som uppenbart ogrundade.

ANNONS