Snart kan det bli möjligt att ringa samtal uppe i luften.
Snart kan det bli möjligt att ringa samtal uppe i luften. Bild: Johan Nilsson/TT

EU vill tillåta samtal på flygplan

Flygplansläget på din mobiltelefon kan snart vara ett minne blott. Efter ett EU-beslut kan passagerare snart få möjlighet att använda sina telefoner precis som vanligt uppe i luften, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Streama serier, googla vädret och slå en signal till nära och kära är exempel på mobilfunktioner som vanligtvis inte används ombord på flygplan. Istället uppmanas resenärer i dagsläget att aktivera flygplansläget innan planet lyfter.

Men nu har EU-kommissionen beslutat att flygbolag ska kunna erbjuda 5G-teknik ombord på sina plan. På så sätt kommer resenärer kunna använda mobiltelefonen med maximal prestanda även från luften.

Mobildata ska enligt EU-kommissionen göras tillgängligt genom en särskild nätverksanslutning på flygplanet som kopplar samman planets anslutning med marknätet.

Risken för störningar små

Beslutet kommer efter att man upptäckt att risken för störningar i samband med surfande i luften är mycket små.

ANNONS

"Himlen är inte längre en gräns när det kommer till de möjligheter som erbjuds av supersnabb uppkoppling och hög kapacitet", sa EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i samband med beslutet.

Sedan 2008 har det varit möjligt att använda mobildata på vissa flygplan, men utvecklingen har än så länge gått långsamt. Exakt hur eller när de nya reglerna kommer att implementeras är inte helt klart än.

LÄS MER:Elvis flygplan till salu – tjock-tv ingår

LÄS MER:USA visar upp nästa bombflygplan

LÄS MER:Rustar för att försvara Sverige i rymden

ANNONS