Tidigare oligarken Michail Chodorkovskij försöker med flera andra att samla den ryska oppositionen. I veckan besökte han Handelshögskolan i Stockholm.
Tidigare oligarken Michail Chodorkovskij försöker med flera andra att samla den ryska oppositionen. I veckan besökte han Handelshögskolan i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ex-oligarken: Diktaturen kan försvinna med Putin

En gång i tiden var Michail Chodorkovskij Rysslands rikaste man. Nu verkar han för en framtid efter Putin. Nyligen tog han fram en plattform för nästa års "presidentval" ihop med andra oppositionella.
– Putins regim är en personlig regim. Sannolikheten att den skulle fortsätta efter att han försvinner är låg, säger han till TT.

ANNONS
|

Michail Chodorkovskij, länge ansedd som en av Kremls ledande kritiker, var genom sitt oljeföretag Yukos Rysslands rikaste man innan han fängslades 2003, anklagad för bedrägeri och skattebrott. Samtidigt övertogs hans företag av ryska staten.

Domen fördömdes av flera länder och internationella organisationer. Chodorkovskij betraktades som en samvetsfånge. Efter tio år benådades han, strax före OS i Sotji, och lever sedan dess i exil – likt många andra ryska oppositionsledare.

Nu är han på besök i ett höstkallt Stockholm. I en fullsatt föreläsningssal på Handelshögskolan pratar han om framtiden. En rysk framtid – efter Vladimir Putin.

– Putins regim är en personlig regim. Sannolikheten att den skulle fortsätta efter det att han försvinner är låg.

ANNONS

"Vi har en del att göra"

Rysk historia har formats av en autokratisk fälla: en revolution mot en diktatur har skapat ännu en diktatur, följt av ytterligare en revolution och en till diktatur, och så vidare.

– Den riktiga frågeställningen är vad som händer efter det att Putin försvinner: om det kommer en ny variant på en auktoritär regim, eller om vi kommer kunna svänga tillbaka på vägen mot demokrati. Här har vi i den ryska oppositionen en del att göra, säger Chodorkovskij.

Han berättar att den oppositionella rörelsen i exil nyligen träffades i Berlin för att utveckla en strategi för nästa års "presidentval" – som Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kallat "inte riktig demokrati, utan kostsam byråkrati".

– Vi har hittat en gemensam plattform. Och vi har fått en bild av vad de som fortfarande finns kvar inne i Ryssland kan göra, och vad vi som finns utanför landet kan göra.

Ukrainsk seger avgörande

Chodorkovskij lyfter fram en nyckelfaktor som kommer leda till att Putins regim destabiliseras och slutligen kollapsar: seger för Ukraina i det pågående kriget.

– Därför är västs stöd till Ukraina en avgörande förutsättning för att den här regimen ska upphöra så snart som möjligt, säger han, men tillägger att en ukrainsk seger inom ett kortare perspektiv är osannolik.

ANNONS

TT: Kan det ske demokratiska förändringar i Ryssland utan en ukrainsk seger?

– Många av mina vänner och kollegor tror inte att det är möjligt, säger Chodorkovskij.

– Jag är mer optimistisk. Det finns andra scenarier för att de demokratiska krafterna ska kunna segra i Ryssland. Men det är klart att en krigsförlust för Putin skulle utgöra en destabiliserande faktor för hans regim.

Hantera interna krafter

Utöver mer militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina räknar Chodorkovskij och den ryska oppositionen med att väst fortsätter att ta emot ryska flyktingar, och aktivister som hotas av långa fängelsestraff.

– Vi förväntar oss också att väst internt förmår hantera de olika krafter som av olika anledningar tror att man kan komma överens med Putin och att man kan samexistera med honom.

Sedan det fullskaliga invasionskriget inleddes den 24 februari förra året har EU infört elva sanktionspaket ämnade att försvaga rysk ekonomi. Ett tolfte rapporteras vara på väg.

– Sanktionerna har utan tvekan en verkan. Men det är uppenbart att enbart sanktioner i sig inte kan få stopp på det ryska krigsmaskineriet.

Michail Chodorkovskij på besök hos Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm för ett samtal på temat 'Rysslands framtid'.
Michail Chodorkovskij på besök hos Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm för ett samtal på temat "Rysslands framtid". Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Michail Chodorkovskij

Född 26 juni 1963. Växte upp i en medelklassfamilj med judisk bakgrund i Moskva, och klättrade inom kommunistpartiets ungdomsorganisation innan han inledde sin karriär som kapitalist.

I samband med avregleringen av det sovjetiska näringslivet under Michail Gorbatjovs perestrojka i slutet på 1980-talet byggde Chodorkovskij en förmögenhet, framför allt genom ägarskap i oljeföretaget Yukos, vilket senare gjorde honom till Rysslands rikaste oligark.

År 2001 var Chodorkovskij med och startade stiftelsen Öppna Ryssland, vars syfte var att stödja utvecklingen mot ett starkare civilsamhälle i Ryssland. Stiftelsen upphörde med sin verksamhet 2006.

Han fängslades 2003 anklagad för bedrägeri och skattebrott. Domen väckte internationell kritik. Chodorkovskij frigavs i december 2013 inför OS i Sotji och lämnade Ryssland för ett liv i exil. Sedan 2015 är han bosatt i London.

Öppna Ryssland nylanserades 2015, som en webbaserad plattform för liberaler som vill se ett öppnare och mer västorienterat Ryssland med en stark rättsstat. 2017 svartlistades plattformen av ryska myndigheter och fyra år senare lades verksamheten ned eftersom medarbetarna riskerade fängelsestraff.

Chodorkovskij har även grundat Dossier center, ett granskande nätverk som spårar korruption och kartlägger individer och institutioner med koppling till kretsarna runt Rysslands president Vladimir Putin.

Bokaktuell med "How to slay a dragon: Building a new Russia after Putin".

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS