Martin Kragh, biträdande chef vid Centrum för Östeuropastudier, säger att man får utgå ifrån att Daria Duginas död aldrig kommer att utredas på ett trovärdigt sätt. Arkivbild.
Martin Kragh, biträdande chef vid Centrum för Östeuropastudier, säger att man får utgå ifrån att Daria Duginas död aldrig kommer att utredas på ett trovärdigt sätt. Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Expert om FSB-anklagelser: "Låg trovärdighet"

Den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagar Ukraina för att ligga bakom Daria Duginas död. Men:
– Det här är en organisation som har väldigt låg trovärdighet när det kommer till att peka ut någon, säger Rysslandsexperten Martin Kragh.

ANNONS

FSB hävdar att Ukraina ligger bakom bilbombsdådet som tog livet av den högerextrema politiska filosofen Aleksandr Dugins dotter Daria Dugina, och pekar specifikt ut en namngiven ukrainsk kvinna.

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (UI), säger att man ska förhålla sig ytterst försiktig till alla påståenden som kommer från den ryska säkerhetstjänsten.

– Jag skulle hantera påståendet med mycket hög grad av källkritik. Så länge det inte har presenterats några som helst belägg kan det i princip vara vem som helst som ligger bakom.

Politiska mord

Kragh säger att det är välkänt att FSB har genomfört flera politiska mord på avhoppare, dissidenter och oppositionella de senaste 20 åren.

ANNONS

– Därför bör man vara särskilt vaksam på den typen av uttalanden som kommer från samma aktör. Nu skyller man det här mordet på Ukraina, ett land som Ryssland för övrigt har invaderat.

Aleksandr Dugin har helhjärtat ställt sig bakom Rysslands invasion av Ukraina och det har spekulerats kring om det var han som var den egentliga måltavlan. Det råder dock delade meningar kring hur stort inflytande han hade på den ryska presidenten Vladimir Putin.

Kragh säger att det inte finns några belägg för att Aleksandr Dugin skulle fungera som någon slags inspiratör för Putin.

– Det är ett påstående som har cirkulerat främst i västliga medier. Men Putin har aldrig refererat till honom i något relevant hänseende överhuvud taget. Det finns inga belägg för att de har umgåtts med varandra.

Ingen lösning

Enligt Kragh får man utgå ifrån att händelsen inte kommer kunna utredas på ett trovärdigt sätt.

– Om man tar de mest kända av de politiska morden i Ryssland under de senaste åren, har inte ett enda någonsin fått en adekvat lösning, säger han och fortsätter:

– Mycket tyder på att den ryska säkerhetstjänsten har varit inblandad i ett antal högt profilerade politiska mord eller mordförsök. Det här är en organisation som har väldigt låg trovärdighet när det kommer till att peka ut någon.

ANNONS

Ukraina nekar till all inblandning i Daria Duginas död.

ANNONS