Extinction rebellion varnar för aktionsvecka

Under torsdagsmorgonen spärrade miljöaktivistgruppen Extinction rebellion av oljeterminalen Sture i Øygarden i västra Norge. Företaget som driver verksamheten, Equinor, har sagt åt sina anställda att inte komma in till jobbet. Svensken Pontus Bergendahl är med i aktionen och säger att den bara är början.
– Vi ska försöka att stänga ner Oslo, säger han.

ANNONS
|

Protestaktionen startade under torsdagsmorgonen. Förutom att man spärrat av huvudvägen till terminalen har aktivistgruppen även kommit in med en segelbåt i oljeterminalens säkerhetszon.

Stureterminalen i Øygarden är en viktig sjöfartshamn för råolja, skriver norska NRK. Fartygstrafiken gör hamnen till en av de mest trafikerade i västra Norge.

Aktivistgruppen har med en segelbåt spärrat oljeterminalens säkerhetszon.
Aktivistgruppen har med en segelbåt spärrat oljeterminalens säkerhetszon. Bild: Extinction rebellion

Eskil Eriksen är presstalesperson för Equinor. Han säger till NRK att man inte vill spekulera i hur allvarligt det är att en säkerhetszon brutits.

– Vi förhåller oss till att de har brutit säkerhetszonen, och hanterar det så. Aktiviteten på Stureterminalen går på som vanligt tills vidare.

ANNONS

Startskottet för aktionsvecka

Pontus Bergendahl är med i aktionen, och säger att han för tillfället ligger fastkedjad till ett rör vid huvudingången till oljeterminalen.

– Så att ingen kommer in.

Hur länge kommer ni att försöka hålla på?

– Den här aktionen kommer att hålla på i ett dygn, säger Pontus Bergendahl och berättar att man länge planerat kommande aktioner i Norge.

– Måndag till fredag, då kommer vi att fortsätta. Vi ska försöka stänga ner Oslo.

Syftet, enligt Pontus Bergendahl, är att uppmärksamma problemet med oljeindustrin.

– Vi kommer göra så mycket oreda som vi kan genom fredlig civil olydnad. Vi måste vara stökiga och bråkiga för att klimatfrågan ska tas upp på dagordningen.

Kommande aktioner i Göteborg

Som aktivistgrupp arbetar Extinction rebellion främst med civil olydnad och har tidigare skapat rubriker även i Sverige. I Göteborg har man bland annat stoppat trafik i protest mot utbyggnaden av Preemraff samt stoppat ett flyg från att lyfta från Landvetter flygplats.

LÄS MER:Flyg från Landvetter stoppades av miljöaktivister

LÄS MER:Extinction Rebellion stoppar trafiken i Göteborg

Vad är det som ger er rätten att göra det här?

– Vårt mål är inte att störa privatpersoners vardag.

Men det är ju precis det som att ”stänga ner Oslo” kommer att göra.

– Tyvärr måste det bli uppoffringar för oss alla. Det är upp till allmänheten att döma om vi gör rätt eller fel. Civil olydnad är en del av demokratin, men inte på vilket sätt som helst.

ANNONS
ANNONS