Långa fängelsestraff utdöms i rättegångar mot medlemmar i Oath Keepers som stormade Kapitolium den 6 januari 2021.
Långa fängelsestraff utdöms i rättegångar mot medlemmar i Oath Keepers som stormade Kapitolium den 6 januari 2021. Bild: Dana Verkouteren via AP/TT

Fängelsestraff för upprorsmakare i Washington

ANNONS
|

Två personer som stormade USA:s kongressbyggnad Kapitolium och som tillhör den så kallade Oath Keepers-rörelsen dömdes till fängelse på fredagen.

Domare Amit Mehta utdömde åtta och ett halvt års fängelse för Jessica Watkins från delstaten Ohio, medan Kenneth Harrelson från Florida fick fyra års fängelse för delaktighet i stormningen.

Domen kom dagen efter det att den högerextreme Oath Keepers-ledaren Stewart Rhodes dömdes till 18 års fängelse för delaktighet i stormningen av kongressen i Washington DC den 6 januari 2021.

Men de två som dömdes på fredagen friades av en federal jury från konspirationsanklagelser som ledaren Rhodes dömdes för.

Watkins var fylld av ånger när hon mottog domen. Hon beskrev sig själv som "ytterligare en idiot som sprang omkring i kongressen".

ANNONS

– Och i dag kommer du att utkräva ansvar för denna idiot, sade hon till domaren.

Domare Mehta ansåg i sin dom att justitiedepartementets hänvisning till "terrorism" var korrekt. Men straffen var kortare än vad åklagare krävt. Justitiedepartementet ville att Watkins skulle dömas till 18 års fängelse och Harrelson till 15 års fängelse.

ANNONS