Enligt turistmyndigheten Visit Finland beror finländarnas lycka bland annat på en nära relation till naturen. Arkivbild.
Enligt turistmyndigheten Visit Finland beror finländarnas lycka bland annat på en nära relation till naturen. Arkivbild. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Finland delar med sig av lyckorecept

Finländarna har för sjätte året i rad utsätts till världens lyckligaste folk i en FN-rapport. Men enligt Heli Jimenez, vd för organisationen Business Finland, är den finska lyckan ingen nationell hemlighet utan tvärt om en färdighet som kan läras.

ANNONS
|

För att bevisa detta ger den statliga turistmyndigheten Visit Finland bort tio gratisresor till Finland för en fyra dagar lång "masterclass" i finländsk filosofi och livsbalans. Expertcoacher ska undervisa i teman som natur och livsstil, hälsa och balans, design, mat och välmående.

Enligt Heli Jimenez härrör finländarnas lycka från en nära relation till naturen och en jordnära livsstil, och hon får medhåll av vd:n för kundfeedbackföretaget Happy Or Not, Miika Mäkitalo:

– Vi vårdar balansen mellan arbete och privatliv, tror på vårt samhälle och ägnar tid åt att nyttja vår närhet till naturen, säger han till CNBC.

Han påpekar också att begreppet "sisu" spelar en viktig roll. Ordet saknar både svensk och engelsk motsvarighet, men innebär ungefär att tänja på sina egna gränser och ta sig an till synes oöverstigliga utmaningar direkt.

ANNONS

– Filosofin är en sammanslagning av uthållighet, motståndskraft och att sätta problem i perspektiv. Sisu definierar vår nationella karaktär och är ett lika igenkännligt och accepterat koncept för finländare som den "amerikanska drömmen" kan vara för amerikaner, säger han.

Finlands första "Masterclass of happiness" kommer att hållas den 12–5 juni på lyxiga Kuru Resort, beläget vid en sjö i södra Finland. Enligt Visit Finland kommer masterclassen att finnas tillgänglig online senare i sommar.

ANNONS