Finlands dörsvarsminister Antti Kaikkonen och USA:s försvarminister Lloyd Austin, under mötet i Washington i onsdags.
Finlands dörsvarsminister Antti Kaikkonen och USA:s försvarminister Lloyd Austin, under mötet i Washington i onsdags. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Finland: Inte läge att gå med i Nato nu

Det är inte rätt läge att gå med i Nato just nu, säger Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen som träffade sin amerikanska kollega Lloyd Austin i Washington i onsdags.

ANNONS

– Nu är Natos främsta bekymmer att se hur läget i Ukraina kan lugnas ner. Just nu är inte rätt tidpunkt att ansöka om Natomedlemskap, svarar Kaikkonen efter mötet på frågan om ett framtida Natomedlemskap togs upp under mötet, rapporterar Svenska Yle.

Kaikkonen ville inte kommentera beskedet från statsminister Magdalena Andersson (S), som tidigare i veckan sade att det inte var aktuellt att diskutera ett medlemskap. Han betonade att Sverige och Finland fattar sina egna beslut men att de två länderna är i tät kontakt och håller varandra underrättade.

I förra veckan träffade Finlands president Sauli Niinistö sin amerikanska kollega Joe Biden, ett möte som ledde till beskedet att USA och Finland ska fördjupa sitt försvarssamarbete. I och med försvarsministrarnas möte i onsdags har det intensifierade samarbetet nu "tagit ett steg framåt".

ANNONS

– Det kan handla om samarbete kring materiel, försörjningstryggheten för försvarsmateriel, säger Kaikkonen, enligt Yle.

ANNONS