En grupp demonstranter tågar mot den sittande manifestationen. Arkivbild.
En grupp demonstranter tågar mot den sittande manifestationen. Arkivbild.

Flera skjutna i Sudans huvudstad

Över tio personer har skottskadats nära den sittande protest som demonstranter genomför sedan länge i Sudans huvudstad Khartum, uppger sjukvårdskällor. Flera ska vara allvarligt skadade. Enligt det styrande militärrådet har en officer dödats.

ANNONS
|

Militärråd har flera gånger sagt sig vilja upplösa den sittande manifestation som demonstranterna fortsatt att envisas med att genomföra i närheten av försvarsdepartementet.

Rådet har också många gånger beordrat demonstranterna att sluta blockera transportvägar i Khartum. Nu rapporteras det att skottlossning kunde höras i stadens centrala delar sent på måndagen efter att säkerhetsstyrkor och paramilitära enheter drabbat samman med demonstranter som hade blockerat vägar.

Sjukvårdskällor rapporterar att över tio personer skottskadats varav flera allvarligt. Militärrådet skriver i ett uttalande att en officer dödats och att ett stort antal demonstranter skadats.

ANNONS

Åtal mot al-Bashir

Tidigare kom nyheten att Sudans före detta president Omar al-Bashir har delgivits misstanke om brott i samband med de protester som till slut fick honom på fall. Minst 65 demonstranter dödades då.

"Omar al-Bashir och andra har delgivits misstanke om att ha drivit på och deltagit i dödandet av demonstranter", skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

al-Bashir utreds sedan tidigare för penningtvätt och för att ha finansierat terrorism.

Beskedet kommer samma dag som Sudans militära övergångsråd och ledare för proteströrelsen i landet enats om hur ramverket för ett övergångsstyre ska se ut, uppger en talesperson för militärrådet, som tog över när al-Bashir tvingades från makten.

Skingrade demonstranter

Överenskommelsen som bekräftats av protestledarna kom efter flera dagars dödläge i förhandlingarna.

Polis och säkerhetsstyrkor använde tidigare under måndagen också tårgas för att skingra demonstranter Khartums norra delar. Avspärrningar som demonstranterna satte upp på en huvudgata i staden har tagits bort, uppger ett vittne för Reuters.

al-Bashir avsattes den 11 april efter att ha styrt Sudan med järnhand i 30 år.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Protester och maktskifte i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President Omar al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Militär slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsministern meddelar statlig tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

12 april: Försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, som tagit över efter al-Bashir, lämnar i sin tur över till generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan. Protesterna fortsätter.

ANNONS