Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Antonio Calanni

Första bekräftade återfallet i corona

Enligt forskare i Hongkong kan immunitet mot coronaviruset vara i bara några månader, skriver The New York Times. Enligt tidningen har forskarna rapporterat världens första bekräftade fall av en person som har infekterats av viruset en andra gång.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Läkare har rapporterat flera misstänkta återfall i USA och i övriga världen. Däremot har inget fall bekräftats, förrän nu.

Forskare i Hongkong har nu rapporterat det första bekräftade återfallet.

– En till synes ung och frisk patient har fått en andra covid-19-infektion som diagnosticerades fyra och en halv månad efter den första, säger forskare vid University of Hong Kong i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

The New York Times har tidigare skrivit att det inte är oväntat att några, till och med ett dussintals personer kan få en ny infektion efter bara några månader, eftersom det finns miljoner fall världen över.

Mannen fick inga symtom alls

Forskarna i Hongkong har analyserat viruset från båda infektionerna och hittat skillnader som visar att patienten, en 33-årig man, insjuknat en andra gång.

ANNONS

33-åringen smittades för första gången i april. När han återvände till Hongkong från en resa till Europa i augusti testades han positivt för covid-19 i en flygplatskontroll, skriver Bloomberg News.

LÄS MER:Långtidssjuka i pandemin – utan hjälp från vården

Mannen fick inga symtom alls av den andra infektionen, vilket kan tyda på att ett nytt insjuknande ger mildare symtom, enligt forskarna.

Forskarna skriver också att upptäckten kan visa att viruset sars-cov-2 kan ha kommit för att stanna hos människor och att det påminner om coronavirus som orsakar vanlig förkylning.

”Immunologi är otroligt komplicerat”

Agnes Wold, immunolog och professor vid Göteborgs universitet, har tidigare sagt att hon tror att immuniteten mot sars-cov-2 fungerar ungefär som den brukar göra mot andra virus.

– Det får vi nog utgå från. Definitionsmässigt avgörs frågan om ett halvår om det kommer folk som varit sjuka i mars, sedan är bevisligen friska ett halvår och sedan blir sjuka i november. Då kan man säga att immuniteten inte funkar så bra – att de inte blev immuna. Till dess kan vi nog anta att den gör det, har Agnes Wold tidigare sagt till GP.

Att mäta immuniteten, eller ens förstå exakt hur den uppstår, är dock inte helt enkelt, menar Agnes Wold.

– Det här med immunologi är otroligt komplicerat.

ANNONS

Läs mer om hur Agnes Wold förklarar immunitet i artikeln nedan.

ANNONS